17 Ağustos 2014 Pazar

MİNDOS (MYNDOS)

Bodrum yarımadasının uç kısmında bulunan eski bir yerleşimdir. Bölgede hakimiyet kuran Mousollos yarımadada yaşayan  Lelegleri
(Lelegler, Yunan klonileşmesinden önce Bodrum yarımadasında  yaşayan yerli halktır.)  toplayarak  şehri  İ.Ö. 500 yıllarında kurmuştur. Şehirde hiçbir zaman fazla bir nüfus iskan etmemiş, sahilde olmasına rağmen fazla bir gelişme göstermemiştir. Aslında  Mausollosun kurduğu kent geniş bir alana yayılmıştı. Ancak burada yaşayan Leleg’lerin Halikarnasos’a taşınması kentin nüfusunun zaman içerisinde daha da  azalmasına yol açtı. Şehir çevresini çeviren surların içerisinde oldukça boş kaldı.
 Halikarnassos kuşatması sırasında Büyük İskender’in Mindos’a başarısız ve isteksiz bir saldırısı olmuştur.  Helenistik ve Roma döneminde de fazla bir ticari başarısı olmayan yerleşim büyük bir deprem sonrasında  terkedildi.  Mindos antik kentinin kalıntıları Gümüşlük ile Turgutreis arasında bulunan Bozdağ denilen yüksek bir tepenin üzerindedir. Antik dönemlerde şehrin bu günkü Gümüşlük’e kadar uzandığı biliniyor. Günümüze ulaşan fazla bir bulgu olmamasına karşın şehri çeviren surların bir kısmı ile birkaç yapı kalıntısı ve kıyıda bulunan bir kilise  görülebilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder