15 Ağustos 2014 Cuma

İZMİR ( SMYRNA )


İzmir’imiz antik Smyrna kentinin üzerinde kurulmuştur. Şehrin ilk yerleşimi bu günkü Bayraklı civarıdır. Kentin kurulduğu yer olan Bayraklı Höyüğünde arkeolojik kazılar uzun yıllardan beri devam ediyor. Buluntular bölgedeki ilk yerleşmenin İ.Ö. 3000 yılına kadar uzadığını belirledi. Smyrna adının nereden geldiği konusunda ise değişik görüşler vardır. Ünlü coğrafya yazarı Strabon’a göre Smyrna İzmir’i kuran amazon’un adıdır. Bürcher Artemis Sarmonia veya samarna sözcüklerden geldiğini ileri sürdü. Bilge Umar İonia adlı kitabında Smyrna adının Luvi dilindeki Smurna’dan türediğini yazar.

İLK YERLEŞİMLER
Anadolu sahillerine İon’lardan önce gelen Aiol’lerin Smyrna ve çevresine ne zaman yerleştikleri konusunda çeşitli görüşler olmasına karşın Homeros bu yerleşimin Truva Savaşından sonra olduğunu yazar. Aiol’lerden sonra Yunanistan’dan gelen İonlar’ın İ.Ö. 1000 – 1500 yıllarında bu bölgeye yerleştikleri biliniyor. Bu zamanlarda ticaretin gelişmesi şehirde yaşayanların refah seviyesi yükseltti. Şehir önce Lidya’lıların daha sonra ise Persler’in yönetimi altına girdi. Büyük İskender’in Granikos Savaşından sonra İzmir civarını ele geçirince yerleşimin yerini Kadifekale civarına taşıdı.
Smyrna Höyüğü : Burada ortaya çıkartılan on dört odalı evin Smyrna'lı bir yöneticiye ait olduğu sanılıyor. Bu kişinin mezarının ise Bayraklı yerleşimi arasında kalmıştır.
Athena Tapınağı : Höyükte bulunan en önemli buluntu bir Athena Tapınağıdır. Tapınağa giden düzgün taş ve duvar kaplamalı yolun sonundaki bir podyum üzerindedir. Smyrna ören yerindeki bu tapınak bilinen en eski Athena Tapınaklarından birisidir. İ.Ö. 725-700 yılları arasında inşa edilmişti. İ.Ö. 600 sularında sütunlar ilave edilip, bir yüzü 6 diğer yüzü 11 sütundan oluşan muhteşem bir tapınak haline dönüştü.
Surlar : Kentin çevreleyen surların alt kesimleri basit taş örgüsü, üstü ise çokgen örgülüdür. Duvarlar kuşak taşları ile güçlendirilmiştir. Kent surlarının Lidya saldırısına karşı yapıldığı düşünülüyor.
Tepekule Höyüğü’nden elde edilen tüm arkeolojik buluntular İzmir Tarih ve Sanat Müzesinde sergileniyor.


















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder