17 Ağustos 2014 Pazar

UŞAK YAKINLARINDA İKİ ANTİK YERLEŞİM

                                                           AKMONİA  
 Banaz İlçesi, Ahat  köyünün güney tarafındaki yüksek bir tepenin üzerinde  yer alan antik kentin kuruluşunun İ.Ö. 7.yy kadar uzandığı düşünülüyor.  Kentin ünlü kral yolu üzerinde olması nedeniyle  ticaret hayatı çok canlıydı. Özellikle Roma Dönemi   şehrin  en parlak zamanları olarak kabul ediliyor.   
Şehirde arkeolojik  bir kazı yapılmadığı için şehirden  günümüze ulaşan ciddi bir  bulgu yok.  Uşak Müzesine bağlı arkeologlar bu bölgede  sadece yüzey çalışmasında  bulundular.  Bu araştırmalar sırasında bulunan  280 metre karelik tabanı mozaik döşeli yapının bir spor salonuna ait olduğu düşünülüyor.  Bazı kaynaklar dünyanın ilk voleybol karşılaşmaların bu salonda yapıldığını ileri sürüyorlar.  Yine bu araştırmalar sırasında   75’e  150 santimetre boyutlarında da, üçgen şeklinde renkli  taşlardan yapılmış Tanrıça Tykie’ye ait bir mozaik ortaya  çıkartılır.  Gün ışığına çıkartıldıktan  yaklaşık bir ay sonra çalınan bu çok değerli mozaiğin İstanbul’da  bulunmasından sonra bazı önlemler alınma ihtiyacı hissedildi. Şehirde aynı zamanda büyük bir sikke basım atölyesi bulunuyordu. Bunu bilen  bir çok  define arayıcısı sürekli olarak bu bölgede izinsiz kazılar  yaptılar. Şehir bu kaçak kazılar sonucunda ileri derecede tahrip edildi. Bir çok önemli eserin talan edildiği veya  buradan kaçırıldığı biliniyor. Bundan sonra resmi kazı yapılana kadar  olası hırsızlık olaylarını önlemek amacıyla şehrin üzeri toprakla kapatılarak koruma altına alındı.
 Akmonia'dan günümüze fazla bir bulgu ulaşmadı. Bir kaleye veya şehrin etrafını çevreleyen surlara ait olduğu düşünülen az miktarda duvar kalıntısı şehrin üst kısımlarında yer alıyor. Tepenin güney yamacında bulunan tiyatrosu toprak altında.  Akmonia  yerleşiminin biraz ilerisindeki dağın yamaçlarında  bulunan odalar kaya mezarlarıdır.  Şehrin  orta yerindeki bina sikke basımının  yapıldığı bir  darphane olarak kullanılmış. Ayrıca bir saraya veya  büyük bir binaya ait olduğu düşünülen temel kalıntıları geniş bir alana dağılmış.  Çıkan az miktardaki  bulgu  Uşak Müzesinde sergileniyor.

                                                     BLAUNDOS
 Blaundos Antik Kentine ait kalıntılar, Uşak İlimiz Eşme İlçesi Sülünlü Köy yakınlarındadır. Şehrin Makedonyalılarca kurulmuş. Bu nedenle burada yaşayanlar ‘Makedonyalı Blaundoslular ‘ olarak bilinmekteler. Şehir etrafı  derin vadilerle çevrili bir platonun üzerinde kurulmuştur. Roma döneminde  etrafta dağınık olarak yaşayan Lidya’lılar kırsallardan toplanarak  bu yerleşim içine alınmıştı. Bu nedenle şehir büyümüş, genişlemiş ve yeni yapılarla donatılmıştı.
Yerleşimin çevre olan ilişkisi şehrin kuzeyinde bulunan büyük bir kapı yardımıyla  sağlanıyordu. Bu kapıyı günümüzde de kısmen izlemek mümkün olabiliyor. Şehre su sağlayan kemerler,  bir mezar anıtı ve İmparator Claudius için yapılmış İon stilindeki tapınak, stadyum, sadece oturma sıraları günümüze ulaşan  tiyatrosu şehirden günümüze ulaşan bulgular olarak izlenebilir.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder