11 Ağustos 2014 Pazartesi

ILDIR

Çeşme’nin yaklaşık 20 kilometre kuzey doğusunda yer alan aynı isimdeki bir koy’un kıyısında yer alan ufak ve sevimli bir köydür..
Ildır  Çeşme’nin kuzeyinde bulunan Akdağlar’a doğru uzanan bir yerleşim gösterir. Güney yolundan Ovacık üzerinden İzmir Çeşme kara yoluna, batı yoluyla Ilıca’ya, kuzey yoluyla ise Balıklıova ve Küçükbahçe’ye bağlanır.
Alaçatı beldesine bağlı olan Ildır köyü ,Batı Anadolu’nun önemli yerleşim merkezlerinden birisi olan Erythrai antik kentinin üzerine kurulmuştur. Bu nedenle her tarafı sit alandır. Rumların ‘Litri’ adıyla bildikleri bu köy mübadele anlaşması sonucunda 1924 yılında boşaltılmasından sonra Selanik, Yugoslavya ve Makedonya’dan gelen Türkler buraya yerleşti. Bu tarihten sonra adı Ildır olarak değiştirildi.
Çeşme yarımadasının yüksek ve rüzgarlı bir tepesi üzerinde bulunan Ildır’ın panaromik görüntüsü yaz aylarında, bu bölgedeki balık restoranlardaki taze balıkların enfes tadıyla birleşince tadına doyulmaz bir keyif verir.
Çeşme’nin diğer yerlerinden farklı olarak Ildır’da plaj, beach clup ve gece eğlence yerleri yoktur. Ufak taş evleri, dar sokaklarıyla sakin yaşantıyı sevenlerin tercih ettikleri bir bölgedir.
Ildır her tarafında bulunan bol su kaynakları ve ikliminin sağladığı olanaklarla özellikle Türkiye’de enginarın en iyi yetiştiği bölge olarak ün yapmıştır. Ildır’nın üzerinde yerleştiği kırmızı taşlar şehri Erythrai’den daha sonraki yazılarımda ayrıntılı olarak bahsetmek istiyorum

ILDIR ADALARI

Ildır körfezi İzmir’in batısında Çeşme burnu ile Karaburun arasında yer alır. Bu bölgede iki ayrı ada grubu vardır. Birinci grup körfezin uç kısmında yer alır. Bunlar Karada, Toprak Adası, Küçük Ada, Uzun ada ile bunların çevresinde bulunan birkaç küçük adadan meydana gelmiştir. Karada buradaki adaların en büyüğüdür. Eşekleri barındırdığı için Eşek Adası adıyla da bilinir. Adanın çevresindeki koylar yatların demirlemesi ve balık avcılığı için çok elverişlidir. Çeşme’den kalkan yat turlarına katılanların denize girmek için mola verdikleri yerlerin başında gelir. Eşek Adası burada sadece eşeklerin yaşaması nedeniyle ilgi toplayan adalardan birisidir. Güneş enerjisi yardımıyla çalışan bir tulumba adada yaşayan eşeklerin su ihtiyacını karşılar. Yemek gereksinmeleri ise günlük gelen tur teknelerinin bıraktığı artıklar ile kışın ise belediye’nin sağladığı olanaklarla sağlanır. Uzun ada askeri bölge olduğundan adaya girişe izin verilmez. Burası yabani domuzlar için doğal yaşam alanı olarak ilan edilmiştir. Domuz sayısı aşırı arttığı zaman kısa bir süre için domuz avına izin verilir.

Ildır körfezinde sahile yakın olarak yer alan ikinci ada grubu seyrek yeşil bir bitki örtüsüne sahiptir. Burada yedi adet küçük kayalık adacıktan oluşur. En önemlileri Mustafa Çelebi, Karabağ ve yassı adadır.Bu adaların en ilginç olanı ise halk arasında Zeki Müren adası olarak bilinen ufak bir adadır.Bu adada yegane yeşillik olarak bulunan bir adet ardıç ağacı, Ildır köyünün sembolü olmuştur. Görünüşe göre kara bağlantısı olmayan bu ada med cezir olayları sırasında denizin çekilmesiyle adaya kadar uzanan doğal bir yol oluşur. Bölgede yaşayanlar denizin çekildiği mehtaplı yaz akşamlarında bu adaya yürüyerek gitmenin keyfini yaşarlar. Söylentiye göre zamanında Zeki Müren iki kere bu adayı almak için girişimlerde bulunur. Fakat bazı nedenlerden dolayı gerçekleşmez. Bu tarihten sonra da adanın adı halk arasında Zeki Müren adası olarak kalmış.



1 yorum: