12 Ağustos 2014 Salı

METROPOLİS

İzmir’in Torbalı ilçesi yakınlarında bulunan Metropolis antik kentine ulaşım kolay. Torbalı ilçesinin girişindeki kahve renkli levhaları izlemeniz yeterli.
Metropolis’te yapılan kazılar kentin ilk olarak, günümüzden yaklaşık olarak 5000 yıl öncesinde Erken Bronz çağında kurulduğunu göstermekte. Fakat bu eski kurulumdan günümüze pek bulgu ulaşmamış.Bu günkü şehrin temelleri İÖ 270 yılında Seleukos’lular tarafından atılmış. Kentin en ihtişamlı günleri ise Helenistik dönemde İÖ 3-1 yüzyıllar arasında yaşanmış. Bu devirde kentin savunmasını sağlamak amacıyla etrafı kalın surlarla çevrilip tiyatro,meclis binası ve agora inşa edilmiş. Romalı’ lar döneminde de gelişmesini sürdüren kentte hamamlar ve süslü evler yapılmış. Roma döneminde kentin daha geniş bir alana yayıldığı görülmekte. Verimli topraklarının sağladığı tarım ve hayvancılık gibi gelir kaynaklarının yanı sıra İzmir-Efes yolu üzerinde bulunması nedeniyle ticaret hayatı da çok gelişmişti.
Bizans çağında gerileyip daha çok ibadet merkezi görünümünde olan bu kent, Arap akınları sonucunda iyicene zayıflayarak ticari önemini tamamen kaybetmiştir.

                                            ANTİK KENTİN GÖRÜNÜMÜ
Metropolis’in etrafını çeviren surlar kısmen sağlam olarak günümüze ulaşmış. Şehir bir yamaç üzerinde kurulduğu için teras şeklinde bir yapılaşma gösteriyor. Kentte tuvalet, hamam, şehir meclisi, gymnasiyum görülebilir. 3500-4000 kişilik olan tiyatrosu zaman zaman onarımlar ve son zamanlardaki restorasyon sayesinde iyi görünümde. Tiyatroda İmparator Augustus’a adanmış üç adet sunak ile soylular için 5 adet özel koltuk vardır.
Tiyatronun doğusunda kalan teras evleri, Roma döneminde zenginler tarafından yaptırılmış. Bunların çoğunda tabanlarındaki ilginç mozaikler görülebilir. Yamaç evleri kısmen restore edilerek günümüze kadar ulaşmış.
Dini bayramlarda kutlamaların yapıldığı ve çeşitli siyasi toplantıların yapıldığı stoa yaklaşık 10 metre kare’lik bir alandadır. Bunu çeviren sütunların üzerinde bağış yapanların isimlerinin yazılı olduğu taşlar vardır.
Metropolis’teki tuvalet kalıntıları da ilginçtir. Tuvalet odaları tamamen mermerden yapılmış , kanallar sayesinde hamamdan gelen sular buraya akarak tuvaletlerin temizliğini sağlamaktaydı.25 kişilik olan tuvaletin akropol sokağından vede alt sokaktan olmak üzere iki ayrı girişi vardır. Bunun hemen yan tarafında dükkanlar yer alır. Yan yana sıralı olarak pek çok dükkanın bulunması şehrin alış veriş merkezinin burası olduğu düşündürmekte.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder