14 Ağustos 2014 Perşembe

AFRODİSYAS (APHRODİSİAS )

Muhteşem  antik kent ..        
Türkiye’nin en iyi antik şehirlerinden birisi olan Afrodisias, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde de yer alıyor. Antik Kenti Aydın , Karacasu ilçesinin Geyre köyü yakınlarındadır. İsmi aşk, bolluk ve güzellik tanrıçası Aphrodit’ten gelir. Verimli topraklarında özellikle pamuk ekimi yapılırdı. Bölgenin en gelişmiş felsefe ve kültür merkeziydi. Heykeltraşçılık çok gelişmişti. Antik çağın ve Roma’nın en tanınmış heykel okulu buradaydı. Arap akımları sonucunda ticari önemini kaybeden şehir, büyük bir deprem sonrasında terk edilir.

                          GÜNÜMÜZE ULAŞAN BULGULAR
Agora : Çevresi ion başlıklı yüksek sütunlar ile çevrilidir. Pazar yeri olmasının yanı sıra ve önemli günlerde toplantı merkezi olarak işlev görmüştür. Agora’yı su baskınlarından korumak amacıyla, bu bölgeye toprak künkler döşenip suların toplanması için havuzlar yapılmıştı.

Aphrodite Tapınağı: Kentin en önemli yapısıdır. Tapınağın sütunları günümüze kadar ulaşmıştır. 5. yy’da büyük bir kiliseye dönüştürüldüğü biliniyor.


Tetrapylon : İS 2. yy’da yapıldığı bilinen bu yapının dört adet kapısı nedeniyle bu isimle bilinir. Düz, yivli ve spiral sütunlarının bazısı mavi renktedir. Orijinal taşların kullanıldığı restorasyonu görenlerin beğenisini kazanıyor.


Odeon: Antik devirlerde odeonlar konser, şiir okuma, müzik gösterilerinin yapıldığı yarım daire şeklindeki yapılardır. Şehirdeki odeonun 2.yy’da yapıldığı biliniyor. 

Hamamlar : Roma İmparatoru Hodrian’ın şehri ziyareti anısına yaptırılmış. Erkekler ve kadınlar için ayrı bölümlerin bulunduğu havuzlar ve giyinme odalarıyla beş ayrı bölümden oluşuyor. Havuzların alt tarafında suyu ısıtmak için kullanılan dehliz ve koridorlar yer alır.

Tiyatro : On bin kişilik olan tiyatro iki bölümdür. Tiyatronun üst sıraları Bizans zamanında yıkılarak çıkan taşlar kale yapımı için kullanılmış. Üç katlı sahnesi ve onun etrafında depo ve soyunma odası olarak kullanılan altı adet oda bulunuyor. Sahnenin üst kısmında bulunan yazıttan tiyatroyu yaptıran Zoilos’un bu yapıyı Tanrıça Afrodit ve kent halkına armağan ettiğini anlıyoruz. Tiyatroya giden yol
  temsilleri canlandıran mermer üzerine işlenmiş masklarla süslenmiş


Stadyum : Aphrodisias stadyumu kentin en görkemli yapısıdır. 30000 kişilik kapasitelidir. Elips şeklinde inşa edilmesi tüm seyircilerin gösterileri rahat izlemesine olanak verir. Stadyum genellikle
atletizm ağırlıklı spor etkinlikleri ve festivaller sırasında kullanılırdı. Stadyumun küçük bir kısmını oluşturan arenada ise zaman zaman gladyatörlerin gösteri olurdu.



SebasteionTapınağı : İmparatorlar tapınağı anlamına gelir. Bu yapı
Roma İmparatorlarının tanrı olarak kabul edildiği dönemde, imparatorun gücüne saygı göstermek ve kent ile imparator arasındaki bağı vurgulamak amacıyla yaptırılmıştır. Dört bölümden oluşur. Tapınaktaki inanılmaz güzellikteki 200 adet taş kabartmasının kazılarda bulunabilen 80 tanesi Aphrodisias Müzesinde sergileniyor.





Bishop’s Sarayı : Odeonun güneyinde yer alan çok odalı bir yapıdır.
Roma döneminde vali konutu olarak kullanılmış. Aphrodisias bölgede dinsel merkez olduğu zamanlarda ise psikopos sarayı olduğu biliniyor.



Nekropol alanı : Geniş bir alana yayılmıştır. Lahit tarzında pek çok mezar izlenir.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder