19 Ağustos 2014 Salı

OYUN VE OYUNCAK MÜZESİ

Konak Belediyesinin katkılarıyla açılan Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi İzmir’de,  Konak ile Eşref Paşa semtini birbirine bağlayan varyant yolu üzerinde bulunuyor. Oyuncak müzesinin binası ile oyuncakların büyük bir kısmı Ümran Baradan tarafından bağışlanmış. Müze ünlü sanatçının çeşitli ülkelerden topladığı oyuncaklardan, yetenekli çocukların yarışmalarda derece alan resimlerinden ve Sunay Akın’ın oyuncak katkılarıyla uzun süren bir ön çalışma döneminin ardından 17 Ocak 2010 tarihinde ziyarete açıldı.
Bahçesinde ilk olarak ünlü çocuk çizgi filmlerinden olan şirinler ile karşılaşıyorsunuz. Filmdeki aslına uygun olarak yapılmış olan evleri güzel düşünülmüş. Ziyarete gelen çocukların ilgisini çekiyor. Top oynayan çocukların bronz heykellerinin arasından geçerek müze giriş kapısına yöneliyorsunuz. Oyuncak bebekler ile bebek evleri hemen kapının girişinde yer alıyor. Panoda bebek evlerinin günümüzde en zor bulunan eski oyuncak çeşitleri arasında olduğundan bahsediliyor. Bebek evlerinin içerdiği küçük unsurların çocuklar için tehlike oluşturabileceği düşünülerek bunların camekanlı dolaplarda saklanması tavsiye ediliyor. Güzel bir düşünce, katılmamak mümkün değil.
Müzenin içerisindeki en eski oyuncak 1860 yılına ait.
Pamuk Prenses,ve yedi cüceler, Karagöz ve Hacivat, teneke ve tahtadan yapılmış çeşitli uçak, gemi, otomobil, yarış arabaları ile küçük hayvan modellerine yer verilmiş.
Çocukluğumdan hatırladığım içinde mum yakılarak hareket eden teneke deniz motorlarını yıllar sonra ilk olarak burada gördüm. Minik çamaşır ve dikiş makineleriyla otomobil garajını beğenmemek mümkün değil.
Sergilenmekte olan oyuncaklar arasında 1920’li  yıllarda  Amerika’da moda olan gerçek saçlı porselen bir bebek müzede sergileniyor.
Nuh’un gemisinin canlandırıldığı oyuncağın yanında, 19.yy’da bazı ailelerin  çocuklarının yalnızca Nuh’un gemisinde bulunan hayvanların karakterize edildiği oyuncaklarla oynamasını istedikleri yazıyor.  Eğer çocuk başka bir oyuncak ile oynarsa bu durumun uğursuzluk getireceğine  inanılırmış. Çok ilginç doğrusu.
Müzede tabi ki trenler ve tren istasyonları  unutulmamış. Çiftlik evlerinin zamanında   çok ilgi gördüğü kesin.
Bu müzeyi gezerken çocukluğunuza ait bir şeyler bulabileceğinizi söyleyebilirim.
Emek harcanmış güzel bir müze. Beğenmemek mümkün değil.
Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi
Halil Rıfat Paşa caddesi no : 31  Varyant yolu Konak İzmir
Tel : 0232 4257513
Ziyaret saatleri . Pazartesi hariç her gün 9 – 17 arası














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder