20 Ağustos 2014 Çarşamba

AYDIN MÜZESİ

Geniş bir bahçe içerisinde ve yeni yapılanmasıyla modern bir görünümde olan bir müzedir.  Müzenin bahçesinde,  Aydın İl sınırları içerisinde yer alan Tralleis, Magnesia, Alinda, Alabanda, Nysa, Amyzon, Piginda, Harpasa, Myus, Pygela, Orthosia, Mastaura antik kentlerinden çeşitli dönemlere ait taş eserler sergileniyor. Heykeller, lahitler, sütun ve sütün başlıkları, atlarlar, mezar stelleri, İslami mezar taşları, yazıtlı ve kabartmalı stellerle çeşitli mimari buluntular sergileniyor.
Bahçe içerisinde fotoğraf çekmek serbest olduğu halde, müzenin içerisinde yasaklanmış. Fotoğraf çekme yasağı konusunda Aydın Kültür Müdürlüğüne yazdığım yazıya kısa sürede yanıt vererek yayınlanmamış eserler bulunduğu için bu yasağın uygulandığından  ve sergilenen eserleri tanıtan  bir broşür hazırlanacağından bahsettiler. Fotoğraf çekme yasağını bir yere bırakarak bu modern müzeyi gezmeye başlayalım.
Müze üç bölümden oluşuyor.
Arkeolojik eserler bölümü :  Arkeolojik buluntular tarihsel kronolojik bir sıra ile sergileniyor. Prehistorik   dönemden başlayarak Yunan, Roma, Bizans ve Selçuklulardan kalan eserleri görmek mümkün. El aletleri, tıp malzemeleri, çeşitli seramik eşyalar ile makyaj malzemeleri sergilenen eserlerin  başlıcaları. Çeşitli kandiller, cam eşyalar, heykelciklerde bu bölümde sergileniyor. Ayrıca muhteşem bir Athena büstü ve diğer heykel ve kabartmaların görünümleri muhteşem. Tralleis nekropolünde bulunduktan sonra müzeye getirilen kandil, oyuncak ve diğer buluntular müzeyi gezenlerin ilgisini çekiyor.
Nümizmatik bölümü : Zengin para koleksiyonlarının yer aldığı bu bölüm, yurdumuzda  en çok nümizmatik esere sahip olan müzelerden   birisi olma özelliğini taşıyor.  Yunan, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı dönemine ait altın, gümüş, bakır ve bronz sikkeler sergileniyor. Roma devrinden kalma imparatorların kabartma motifleriyle ünlü Kızıldere Definesi müzenin  paha biçilemez bir eseri olarak sergileniyor. Kızıldere Definesi İS 40- 270 yılları arasında görev yapan 29 imparator ile 9 imparatoriçenin anısına hazırlanmış.
Etnografik eserler salonu : Yöresel kıyafetler ile daha çok eski zamanlarda günlük kullanım eşyalarının sergilendiği bu bölümde özellikle efe kıyafetleriyle efelere ait silah ve tabancaların sergilendiği bölüm ilgi çekiyor. Bunun yanı sıra yöresel kadın kıyafetleri, altın, gümüş kadın takıları, kolye ve bilezikler yer alıyor. Ev işlerinde kullanılan sefertası, kazan, ibrik gibi eşyaların yanı sıra tahta ev eşyaları da bu bölümde sergileniyor.

Aydın Müzesinde sergilenen eser sayısı 40000

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder