10 Ağustos 2014 Pazar

HASTANELERDE HASTA TAKİPÇİLİĞİ

Hastanelerde hasta takipçiliği, son zamanlarda oluşan yeni bir meslek. Hastaneye gitmeye çekinenlere  veya oradaki bürokratik işlemleri bilmeyenlere  yardım ederek kazanç sağlama yöntemi olarak ta
tanımlanabilir.
Hasta takipçiliği yapan kişi ilk olarak hastaneye götüreceği kişileri bulmakla işe başlar. Bu kişi komşularından, arkadaşlarından veya tanıdığı kişilerden birisi olabilir. Bazen de  köy kahvelerine giderek oradan bulmaya çalışır.  
Kişilere ilk olarak  … hastanesinde doktorları ve diğer görevlileri yakından tanıdığını ve onunla birlikte hastaneye gidenlere   yardımcı olacakları  konusunda  ikna eder. Bundan sonra hasta olduğunu düşünen kişiyi yanına alarak hastaneye getirir. Sık sık gelip gitmesi nedeniyle hastanede çalışan herkesle bir göz alışkanlığı vardır. Her rastladığı görevliye ‘Günaydın’, ‘Nasılsınız ?’  gibi kelimelerle selamlayarak yanında getirdiği kişiye herkesi tanıdığını gösterir. İlk olarak hasta kabul bürosunda  hastanın   kayıt işlerimi tamamlar. Bu arada  kayıt memuruyla kısa bir sohbet etmeyi de unutmaz. Çok gelip gittiğinden hastanede doktor odalarının yerini de bilmektedir. Yanında getirdiği kişiyi doktorun odasına götürür. Fırsatını bulursa doktorada selam verip  yanında getirdiği kişinin tanıdığı olduğundan bahseder. Doktor röntgen veya tahlil isterse yine hastanın yanındadır. Tetkik odasında beraber geldiği  kişinin yakını olduğundan ve mümkün olan en kısa sürede sonuç almak istediğinden bahseder. Görevli buna pek aldırmaz. Herkese söylediği gibi örneğin ‘Analizleriniz üç saat sonra  sonuçlanacak’ bile dese, takipçimiz bundan pay çıkartır. ‘Beni tanıdıkları için üç saat dediler yoksa bu tahliller akşama kadar çıkmaz’ deyip hastaların gönlünü alır.  Bekleme sırasında mümkün olduğu kadar çok kişiyle konuşarak tanıdığını belli ederek güven tazelenir. Tüm tetkikler sonuçlanınca tekrar doktorun yanına gidilip reçete alınır. Son yer eczane’dir. Tabi buda sık gidilen bir yerdir. Tanıdıkları vardır. Reçete hazırlanır. Eczacıya ilaçların nasıl kullanılacağını ayrıntılı olarak sorar. Öğrendiklerini  hastaya aktardıktan sonra   takipçimizin o günlük işi başarıyla sona ermiştir. Hastada hastanede işlerinin çabuk bittiğini düşündüğünden  memnun  olarak evinin yolunu tutar.  
Hastanelerde hasta takipçiliği size garip gelmiş olabilir ama bu işi yapan çok kişi var. Yorucu olmayan bir kazanç kapısı olduğundan bu işi yapanların zamanla daha da artacağını  düşünüyorum.   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder