Komili
yağlarının sponsorluğu ve uzun bir çalışmanın sonucunda
bu işletmenin aslına uygun
restorasyonu yapılıp,
2005 yılı sonunda ziyarete açıldı.
İşlikte
yedi metre uzunluğundaki çatının tavanındanaşağı
uzanan bir tahta bir mil bulunur. Milin ucundaki silindirik
taşlar, asma katta bulunan bir işçinin yardımıyla
döndürülünce değirmendeki zeytinleri ezmeye başlarlar. Bu
esnada oluşan zeytinyağı (donmaması için) sıcak
su ile karıştırılıp üç gözlü kaplar sistemine göre
çalışan ayrıştırma düzenine özel kanal sistemi
yardımıyla
akar. Burada üstte kalan zeytin yağı yanbölmeye
geçerek burada toplanmaya devam ederkenalta çöken
su ortamdan ayrılır. Yan bölmeden dahasonra
üçüncü bölmeye geçen ve artık iyicene saflaşmış olan
zeytinyağı uygun bir süre burada bekletildikten
sonra Klazomenai'ye özgü kuşak bezemeli ve üzerinde
mutlaka kentin simgesi olan 'k' harfi bulunan
testilerin içerisine doldurularak yağ depolarınataşınır.
Bu
tesiste günde 400 litre
zeytinyağı elde edildiği
ve yaklaşık on kişininde bu üretime
katkıda bulunduğu
düşünülmektedir.
Urla
İskelesindeki su ürünleri fakültesi binasının arka sokağındaki bu ilginç tesis görevliler tarafından gezdirilerek
işleyişi konusunda geniş bilgi veriliyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder