19 Ağustos 2014 Salı

TÜM DÜNYANIN TANIDIĞI TÜRK DOKTORLARI

Prof. Dr. Hulusi Behçet : Kendi adıyla anılan Behçet Hastalığını tanımlamış ve bu hastalıkla ilgili ciddi çalışmalar yapmıştır. Hastalık Dünya Tıp Literatüründe de aynı isimle yer aldı. Ağızda aft, genital bölgede bir takım cilt bozuklukları, ve göz rahatsızlıklarıyla karakterize olan Behçet hastalığı bağışıklık sistemiyle ilgilide sorunlar yaratan ciddi bir hastalıktır. Tedavi edilmemiş hastalarda bacak toplar damarlarında tıkanıklık, şiddetli baş ve boyun ağrıları ile  sinir sistemiyle ilgili rahatsızlıklara rastlanır.

Prof. Dr. Gazi Yaşargil : Beyin cerrahıdır. Özellikle mikro vasküler cerrahi alanındaki başarılı çalışmalarıyla tanınır. Kişisel çabalarıyla özellikle beyin ameliyatlarında kullanılan özel bir mikroskop geliştirdi. Bu mikroskop özellikle beyin damarı genişlemesi olan anevrizmalarda bir çığır açarak bir çok doktor tarafından başarı ile kullanıldı. Meslek yaşamını ABD sürdüren Gazi Yaşargil, Amerika Beyin Cerrahları Birliği tarafından yüz yılın doktoru seçildi.  

Prof. Dr. Mehmet Öz : Bir çok ödül almış ünlü kalp cerrahıdır. Kalp transplantasyonu ve milimal girişimli kalp cerrahisi konusundaki çalışmaları bütün dünyada çok ilgi gördü. 1999 Davos Dünya Ekonomik Formunda geleceğin lideri seçildi. Yazdığı ‘You: The owne manuel’ isimli kitabı sadece ABD’de kısa bir sürede 350.000 satarak inanılmaz bir rekora imza attı.

Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil : ABD’de şişmanlık, diyabet ve metabolik hastalıkların tedavisi için geliştirdiği başarılı gen çalışmalarıyla tanınan bir doktordur. Karaciğerin yağlanmasını durdurabilecek lipokin adlı hormonun varlığını ilk defa tıp dünyasına tanıttı. Bu çalışması bir çok ciddi tıp dergisinde övgü aldı.

Prof. Dr. Münci Kalaycıoğlu : 1500 Karaciğer nakli gerçekleştirmiş olan ünlü cerrahımızdır. Kalaycıoğlu sayısız ödül ve başarıya imza attı. Dünya tarihinde bir ilk olarak, karaciğer komasına giren R.D. adlı genç kızı insan karaciğeri bulana kadar dört gün boyunca insan geni aşılanmış olan domuz karaciğeri ile yaşatmayı başardı. Uygun donör bulunca da ameliyatını başarı ile gerçekleştirip genç kızın hayata dönmesini sağladı.

Prof. Dr. Hasan GaranKalp ritm bozukluklarını kendi geliştirdiği ameliyatsız katater yöntemiyle yakarak tedavi etme yöntemini geliştirdi. Felçlere neden olabildiği için büyük sorun yaratan hastalık Garan’ın geliştirdiği yöntemle birkaç saatlik operasyon sonucunda iyileşebiliyor. Hastalar hayati tehlikeden kurtulup ertesi gün işlerine dönebiliyorlar. Çalışmaları pek çok tıp dergisinde yayınlanan Prof.Dr. Hasan Garan, Amerika’da en fazla tercih edilen doktorlar listesinde sürekli olarak ilk sıralarda yer alıyor. Ayrıca Colombiya Üniversitesi New York Presbytarian Hastanesi yönetim kadrosundaki görevine de devam ediyor.

Prof. Dr. Tayfun Aybek : Almanya’da yaşayan kalp cerrahıdır. Kalbe takılan 1.2 mm çapında bir cip geliştirmiştir. Bunun sayesinde kalp fonksiyonları hakkındaki bilgileri anında öğrenmek mümkün oluyor. Bu cip kalpten aldığı bilgileri direkt olarak doktorun bilgisayarına veya cep telefonuna aktarma özelliği sayesinde hastanın kalbinin çalışma ritmini, tansiyon ve nabız atışlarıyla, başlangıç  halindeki kalp krizinin anında öğrenilmesine olanak veriyor. Tüm dünyanın ilgisini çeken bu çalışmadaki gelişmeler ilgiyle bekleniyor.

Prof. Dr. Volkan Tuzcu : Türkiye’deki tıp fakültelerinde bölümü olmayan çocuk elektrofizyolojisi dalında ABD’nin en tanınmış doktorlarından birisidir .Çalışmaları sırasında dünyada ilk kez X ışınlarının çıkardığı radyasyonlar yerine üç boyutlu bir teknikle çocuklardaki kalp ritm bozukluklarını tedavi etmeyi başardı. Böylece çocukların ve çalışanların fazla radyasyon almasını önleyen bu teknik yaygın kullanıcı buldu. Kalp ritm bozukluklarında başarı ile uygulanan dondurulma tekniğini ilk geliştiren doktordur.

Prof. Dr. Atilla Ertan : Mide ve bağırsak hastalıkları konusundaki çalışmalarıyla tanınan Prof.Dr. Atilla Ertan çalışmalarıyla ABD’deki  en seçkin on hekimden birisi olarak kabul edilmektedir. Halen Houston’daki dünyaca ünlü Methodist Hastanesi gastroenteroloji bölüm başkanlığı görevine devam etmektedir.

Prof. Dr. Murat DigiçaylıoğluAmerika’nın San Diago şehrinde yaşayan ünlü beyin cerrahımızın ilgi gören çalışması beyin hücreleri üzerinedir. Özellikle işlevlerini yitirmiş hücreleri tekrar canlandırma konusunda ciddi çalışmaları bulunuyor. Bunun bir çok otorite tarafından  felç ve multipl skleroz hastalıklarının iyileştirilmesi için tek çare olduğundan bahsediliyor. Ayrıca beyin kanamasından sonra hücre ölümünü durdurarak kişinin felç olmasını önleyen bir tedavi geliştirdiği ve bu çalışmasının yakın gelecekte daha çok ilgi göreceği ve rutin uygulanacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Prof. Dr. Kutluk Oktay : Erken menopoza giren bir kadına dünyada ilk kez uygulanan bir yöntemle dondurduğu yumurtalık dokusunu naklederek menopozdan çıkmasını sağladı. Aynı teknik ile kemoterapi nedeniyle üretkenliğini kaybetmiş olan bir kanser hastasının anne olmasını sağladı. ABD’deki Comel Üniversitesindeki kök hücre çalışmaları, erken menopoza giren kadınların çocuk sahibi olmalarına olanak verebilecek.

Prof. Dr. Aydın Arıcı : ABD’de ülkenin en büyük kadın hastalıkları ve doğum hastanesi olan Dallas'ta ki Pankland Memorial Hastanesi kadın hastalıkları ve tüp bebek üzerine çalışmalar yaptı. 1986 yılında Amerika çapında bin kadın doğum uzmanının katıldığı yeterlilik sınavında en yüksek puanı alarak birinci oldu. Mesleğine Yale Üniversitesi Tıp Fakültesinde öğretim üyesi olarak devam etti. Aynı bölümde kısırlık tedavisi bölüm başkanlığına kadar yükseldi. Konusunda çok tanınmış bir doktordur.

Prof. Dr. Murat Günel : Yale Üniversitesi Beyin ve damar cerrahisi bölüm başkanıdır. Beyin kanamalarına neden olabilen anevrizmaların  genini bulmak için yaptığı çalışmalar ve bu araştırmalar için kurduğu laboratuvar  tüm dünyada ilgi ile izleniyor. Bu çalışması tıp araştırmaları alanında birinci seçilerek iki milyon dolarlık ödül ile birlikte ‘Beyin  cerrahisi dalında yeni bir dahi’ ünvanı verildi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder