15 Ağustos 2014 Cuma

HALİKARNASSOS ( BODRUM )

Bugün Bodrum İlçemizin üzerine kurulu olduğu Halikarnasos, İ.Ö. 1000 yıllarında buraya gelen Dor göçmenlerinin başında bulunan Anthes tarafından, şimdiki kalenin bulunduğu yarımada üzerinde kuruldu. Yeni yerleşime etraftan gelen halkta katılınca şehir genişleyip, şimdiki Bodrum’un çevrelediği alana yayıldı.
Halikarnasos aynı zamanda ünlü tarihçi Herodot’un (İ.Ö. 490-425) doğum yeridir. Şehir ile ilgili bazı bilgileri onun yazdıklarından almaktayız. Ünlü tarihçi Batı Anadolu şehirleriyle birlikte Halikarnasos halkının Pers’lere karşı başlatılan ayaklanmaya katıldığını, Salamis deniz savaşında başarılar gösterdiğinden bahsetmiş.
Halikarnasos, Kayra Strapı ( valisi) olan Mausollos döneminde çok gelişti. Karia bölgesinin başkenti oldu. Saray, tiyatro ve tapınak gibi büyük binaları ve kentin etrafı çeviren surları yaptırdı.
Bodrum’dan günümüze ulaşan fazla arkeolojik bulgu yok. Bu gün izlenebilen en önemli eser Kral Mousolos döneminde yapılan tiyatrodur. 10000 kişilik olan bu tiyatronun orijinal oturma yerleri yerinde durmasına rağmen sahne kısmı bütünüyle toprak altındadır. Tiyatronun güney yamacında Helenistik ve Roma döneminde ait olan kaya mezarları görülebilir. Eski kaynaklar tiyatronun önünde bulunan yolun altında Mars Tapınağı ve Apollon Stoası , kalenin önündeki meydanda Mausolos’un Sarayı, kalenin karşısındaki bir alanda da Hermes ve Aphrodite Tapınaklarının bulunduğundan bahsediyorlar.

Antik şehirden kalan Myndos kapısı, Halikarnasos ile şimdiki Gümüşlükte bulunan Myndos Antik Kenti arasındaki bağlantıyı sağlayan yolun Halikarnasos girişinde bulunan büyük bir kapıdır Şehrin batı çıkışında şimdiki Türk Mezarlığının yanındadır. Büyük İskender’in şehri kuşatması sırasında burada büyük çatışmalar yaşandığı biliniyor. Bu kapının iki kulesi izlenebilir durumda. Eski Halikarnassos’un etrafını çevreleyen surların onarılması içinde çalışmalar günümüzde devam ediyor. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder