15 Ağustos 2014 Cuma

BODRUM SU ALTI ARKEOLOJİ MÜZESİ

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi 1964 yılında Bodrum Kalesinin içerisinde açıldı. Müzede bulunan on dört salonda , ağırlıklı olarak sualtı buluntularına yer veriliyor.  Uluburun Batığı ile Kral Mausosol’un kız kardeşi olan Kraliçe Ada’nın içerisinde iskeleti olan lahiti müzedeki en değerli eserler olarak kabul ediliyor.

MÜZEYİ GEZERKEN
Amfora Sergileri : Müzede en çok görülen buluntulardan olan amforalar, iç kaleye girerken karşınıza çıkabildiği gibi muhtelif salonlarda da görmeniz mümkün. Bodrum Sualtı Müzesindeki amforaların sayı ve çeşit olarak dünyanın en büyük amfora koleksiyonu olduğu kabul ediliyor. Bu amforaların büyük bir kısmı süngerciler tarafından müzeye armağan edildi. Bundan başka Sualtı Arkeoloji Ensitüsü'nün yaptığı sualtı kazıları sırasında bulunanları da vardır. Anforaların sergilendiği bölümlerde bunların gemilerde taşınma şekillerini gösteren uygulamalar ve tablolar da yer alıyor.

Hazine Dairesi : İtalyan kulesinin alt katında yer alan ve değerli eserlerin sergilendiği bölümdür. Burada Halikarnassos ve çevresinde bulunmuş olan sikkeler sergilenmiş. Halikarnassos şehir devleti sikkeleri içerisinde Mausolos'un babası Hekatomnos'a ait olan sikke çok nadir bulunan bir örnektir. Diğer vitrinlerde çevrede bulunan şehir devletlerinin sikkeleri kronolojik bir sıra içinde sergileniyor. Sikkeler dışında bu salonunun en önemli eseri, ölü külünün muhafaza edildiği gümüş urnadır. Augustus Devrine ait olan bu urna üzerinde, altın yaldız kaplamalı motifler bulunuyor. .

Uluburun Batığı Salonu : Bu salonda Uluburun Gemisinin bire bir örneğini görmek mümkün. Dünyanın bilinen en eski batıkları arasında yer alan bu batık Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nin en önemli eserlerinden birisidir. Yapım tarihinin İ.Ö. 14’ yy olduğu belirlendi. Uluburun batığını National Geographic dergisi 1987 yılında Kapak konusu yapınca, bu batık tüm dünyanın ilgisini çekti.

Zindan : Zindan bölümündeki işkence odası ziyaretçilere duygusal anlar yaşatıyor. Odada darağacı, prangalı gülle, duvarda kelepçe ve tavanda asılı darağacı görülmektedir. Burada yer alan manken, zindancı başı ve mahkumlar ışık oyunları ile ziyaretçilere sunuluyor.

Cam Buluntular Bölümü : Bu salonda, en eskisi İ.Ö. 14. yy olarak tarihlenen çeşitli cam eserleri görmek mümkün. Salonda Stratonikeia ve Kaunos gibi antik şehir kazılarında elde edilen cam buluntularının yanı sıra Serçe Limanı Batığı'nın cam koleksiyonunu büyük bir yer kaplamakta.

Yılanlı Kule : İspanyol Kulesi kapısının yanında bulunan yılan kabartması nedeniyle "Yılanlı kule" olarak ta bilinir. Antik çağlardan bu yana yılan tıp bilimini simgeler. Kulenin içinde antik tıp bilimine ait araç gereçler, ilaç yapımında kullanılan havanlar ve tokmaklar sergileniyor.

Kraliçe Ada Salonu : Kraliçe Ada ‘yı temsil eden manken ipek elbisesi, altın süslemeleri, üzerinde mavi boncukların olduğu kuşağı ile ilgi çekiyor. Bu bölümde Hekatomnos'un kızı olan Ada’nın yekpare taştan oyulmuş bir lahiti de bulunuyor. Lahit içinde kraliçeye ait iskeleti bulunduğu şekilde görmek mümkün. Kraliçenin üç yüzük, iki bilezik, altın taç ve iki kolyeden oluşan takıları özel bir vitrin içerisine konulmuş.
Salonun girişindeki video izleme alanında Kraliçe Ada’nın mezarının bulunuşu ve sergilemeye kadar yapılan işlemlerin anlatıldığı belgeseli müzeyi gezenler izleyebiliyor.













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder