17 Ağustos 2014 Pazar

MARMARİS CİVARI UFAK YERLEŞİMLER

                                                                 AMOS
Marmaris Turunç Koyunun yakınlarında yer alan antik dönem yerleşimidir. Küçük bir yerleşim olan olan Amos, stratejik olarak kara ve deniz trafiğini kontrol eden bir tepe üzerinde yer almaktadır. Ziyaretçiler kentin girişinde bulunan levha Amos hakkında kısaca bilgi verir.
Amos isminin nereden geldiği hakkında fazla bir bilgi yoktur. Helence'de kum anlamına geldiği düşünülsede bu kelime ile ilişkisi doğrulanmamıştır.
Günümüze ulaşan başlıca bulgular tiyatro, tapınağa ait olduğu düşünülen mermerler , sarnıç, bazı heykel kaideleri seçilebilir. Nekropol alanı şehri çevreleyen surların dışında kalır.
Şehir surları : Şehrin etrafı yaklaşık dört metre yüksekliğinde ve iki metre kalınlığında olan yüksek ve kalın sur duvarları ile çevriliydi. Sur duvarlarının arasında yer alan kuleler bazı yerlerde görülür. Helenistik dönemde yapılan şehir surları zaman zaman onarım görmüştür. Bu onarım sonucunda sur duvarlarının taş işleme şekillerinde değişiklikler göze çarpar.
Tiyatro : Amos tiyatrosu, Rodos'un karşısında bulunan üç önemli tiyatrodan birisidir. Diğer iki tiyatro Kastabos ve Sedir adasındaki antik yerleşim Cedrai'de dir. Amos tiyatrosu diğer iki tiyatroya göre daha küçüktür. Oturma sıralarının bir kısmı korunmuştur. Orkestrası belli olan tiyatronun düz yapılmış yirmi adet oturma sırası bulunuyordu. Sahne binası ise üç bölümden oluşmaktaydı. G.E.Bean tiyatro içerisinde belirli zamanlardaki tanrılara kurban sunma merasimlerinde kullanılmak üzere bir altarın yer aldığından bahseder.
Helenistik dönemde yapıldığı düşünülen tiyatro 1300 kişiliktir.
Kira sözleşmeleri : 1948 yılında bu bölgede araştırma yapan Prof.E.Bean İÖ 20 yılına ait olduğu sanılan üç adet kira sözleşmesinin yazılı olduğu dört yazıt parçasını ortaya çıkarttı. Gene burada bulunan yazıtlardan İÖ 2.yy başlarında kentte Rodos yönetimi tarafından bir tarımsal çalışma başlatıldığı anlaşılmıştır.
Tapınak : Bean'ın bölgede yaptığı çalışmalar ile Amos halkının Apollon'a 'Apollo Samnaios' adıyla tapındığını belirlemiş.Tapınağa ait olduğu düşünülen bazı mermer kalıntıları ile bu bölgede bulunduğu düşünülen heykel kaideleri görülmektedir.


                                                               EUTHENA
Rodos Adasına bağlı küçük bir yerleşim olan Euthena, Marmaris Muğla yolunun 11.kilometresinde bulunan Karacasöğüt köyü yakınlarındadır.
Yerleşim yaklaşık 700 metre yüksekliğinde bulunan bir tepenin üzerindedir. (Yolu bulmak için köylülerden yardım istenmesi iyi olur.)  Altın Sivrisi’de denilen bu tepenin zirvesine doğru yaklaşırken ilk olarak  nekropol alanı ile karşılaşılır. Genellikle lahit şeklinde olan mezar odaları zaman içerinde çevresel etkenler  nedeniyle oldukça yıpranmışlar.
Zirveye doğru ilerlemeye devam edilince  yerleşimin etrafını çevreleyen belli belirsiz olan sur duvarlarının kalıntılarını, birkaç sarnıç  ve kaya mezarlarını görmek mümkün.  Euthena Antik Kentinin zirve noktasında  şehrin tapınağının bulunduğu  düşünülüyor.
 Ulaşım zorluğu, bölgenin tabiat şartları ve küçük bir şehir olması, fazla  arkeolojik buluntu beklenmemesi nedeniyle  günümüze kadar ciddi bir kazı yapılmadığından  tüm görülecekler  bu kadarla sınırlı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder