19 Ağustos 2014 Salı

TABİAT TARİHİ MÜZESİ

Ege Üniversitesi Fen Fakültesine bağlı bir müze kurma düşüncesi 1967 yılından beri gündemde olmasına karşın müze çeşitli çalışmalar sonucunda 1991 yılında açılmış.
Üniversite içi ring araçlarını kullanarak müzeye kolayca ulaşabilirsiniz.  İki kattan oluşan müzede yaklaşık 4000 obje altı değişik galeride ve belirli bir düzen içerisinde sergileniyor.
Yurdumuzdaki doğal taşlardan, mineraller  ve çeşitli madenlerin sergilendiğini bildiğimiz üst kata çıkarak müzeyi gezmeye başladım.
Mermer çeşitleri, kuvars kristaller, kömür madeni bu bölümde vitrinler içerisinde sergileniyor.
Müzeyi gezenlerin bilgi sahibi olmasına olanak vermesi için sergilenen minerallerin bulunduğu vitrinlerin yan tarafına açıklayıcı posterler asılmış.
Bu bölümün hemen yan tarafında çeşitli bitki ve hayvan fosillerine yer verilmiş. 350 milyon yıl öncesinden kalan eğreti otu fosili burada dikkat çeken eserler arasında yer alıyor. Bu bölümdeki diğer ilginç bir buluntuda Salihli bölgesinden buraya getirilmiş olan yaklaşık 10000 yıl öncesine ait bir ayak izi. Volkan patlaması sonucu oluşan lav üzerinde bir insana ait olan ayak izinin fosilleşmesi sonucu oluşmuş.
Kuşlar galerisi müzenin giriş katında yer alıyor. Burada Ege Bölgesinde bulunan kuş türleri ve bunlara ait yumurtalar sergileniyor. Bu katta ayrıca çeşitli omurgalı ve omurgasız hayvanlara ait fosiller yer alıyor. Burada 12 metre uzunluğunda ve 5 metre yüksekliğinde olup,  polyesterden yapılmış ve orijinalinin bire bir kopyası olan bir dinazor maketi yer alıyor.
Müzede fotoğraf çekmek özel izine bağlı olduğu halde dinazorun yanında fotoğraf çekmenin serbest olduğunu burada belirteyim.
Deniz omurgasızları, deniz ve tatlı su balıkları, çeşitli sürüngenlerin sergilendiği bölüm genel zooloji galerisi olarak isimlendirilmiş.
Hazer bölgesinden getirilmiş iki başlı yılanı başka bir yerde görmeniz mümkün değil. Bunun yan tarafında çeşitli hayvan iskeletleriyle yaklaşık 2000 yıl önce Roma döneminde bu bölgede yaşamış bir insana ait iskelet sergileniyor.
Müze çok güzel düzenlenmiş. Başka yerde görmeyeceğiniz kadar ilginç objeler içeriyor.
Ege Üniversitesi Fen Fakültesi
Tabiat Tarihi Müzesi
Bornova – İzmir
Tel : 0232 3882601

Ziyaret günleri : Hafta içi 9 – 11.30 ve 13 – 16  arası

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder