11 Ağustos 2014 Pazartesi

İZMİR ATATÜRK MÜZESİ

Müze, Atatürk caddesi ( 1.Kordon) da 1860-1870 yıllarında yapıldığı düşünülen bir     Rum evinin restorasyonu ile  oluşturuldu. Ana bina ve bir  müştemilatı olan  bu yapı o yıllarda geçerli olan Neoklasik dönem mimarisine uygun. İki katlı olan evin  dış yüzü tamamen  mermerle kaplı,  üst katta dönem yapılarında sık görülen bir cumba yer almakta.

Bina Takfor adındaki bir Rum tüccar tarafından kendi ikametgahı için yaptırılmış.  İzmir’in 9 eylül 1922 tarihinde kurtarılmasıyla hazineye geçip  başkumandanlık karargahı olarak Türk ordusu tarafından kısa bir süre kullanıldı. Atatürk’ün bu evin üst katında bulunan balkondan halka hitap ettiği ve o zamanlar için çok önemli olan bazı kararlarını bu evde aldığı ve sık sık toplantılar yaptığı biliniyor. İzmir İktisat kongresinden sonra karargah taşınınca boş kalan binayı kiralayan  Naim Bey ise kendi ismiyle açtığı oteliyle uzun yıllar burada hizmet verir. Bu binayı çok seven Atatürk  İzmir’e her geldiğinde  bu otelde kalmayı tercih eder. 13 Ekim 1926 da İzmir Belediyesi bu yapıyı hazineden satın alarak  Atatürk’e hediye eder. Atatürk 1930 – 1934 yılları arasındaki İzmir ziyaretlerinde çalışma ofisi ve ikametgah olarak tercihi  hep bu evdir. En son 22 Haziran 1934’te İran şahı Rıza Pehleviyi ‘de burada  misafir edip iki gün  onunla birlikte kalır. Bu Atamızın İzmir’e son ziyaretidir.

10  Kasım 1938‘te ölümünden sonra ise bina kız kardeşi Makbule Baysan’a miras yoluyla kalır. Makbule Hanım ise evin ve içerisindeki eşyaların gerekli bakımını yaptırarak yıpranmalarını önler, korunmalarına yardımcı olur. 1940 yılında İzmir Belediyesi müze yapmak üzere bu evi satın alır. Daha sonra Kültür Bakanlığına  devrolup, bir müddet  Atatürk Kitaplığı olarak hizmet verir. Kitaplığın daha büyük bir yere taşınmasından sonra  evin   restorasyonu ,eşyalarınında bakımı  yapılıp   29 Ekim 1978 tarihinde Atatürk Müzesi olarak ilgilenenlerin ziyaretine açıldı.
Müzenin giriş katında Uşak halkının hediye ettiği  halılar, mermer heykeller ve Atatürk’ün büyük boy bir portresi bulunmakta. Üst kata, sağ ve solda yer alan iki merdiven yardımıyla  çıkılabilir. Burada küçük bir toplantı salonu, bekleme odası , kütüphane ve banyo bulunuyor.Yatak odasında maon bir karyola,oturma grupları,   elbise dolapları, çalışma odasında  ise çalışma masası ve bunun üzerinde Atatürk’ün kullandığı yazı takımları ayrıca çeşitli heykeller,vazolar ve yağlı boya tablolara yer verilmiş.

Atatürk  Müzesi
Atatürk Caddesi ( 1.Kordon ) No: 24  Alsacak
Pazartesi hariç her gün  9-12 ve  13-17 arası ziyaret edilebilir.
Ziyaret  ücretsiz. Fotoğraf çekimi flaşsız olarak  serbest
Müze hakkında daha çok bilgi isteyenler için
Tel  : 0232 - 4648085
Fax : 0232 - 4468258







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder