2 Ağustos 2014 Cumartesi

AKHİSAR MÜZESİ



5 Ağustos 2012’de açılan Akhisar Müzesi yurdumuzun en yeni müzesi.
Akhisar ilçemizin merkezinde yer alan bu modern  müzede arkeoloji ve etnografya bölümleri yer alıyor.  Müzenin girişinde bulunan  pano,  Manisa çevresindeki antik kentleri ve  bu bölgede yer alan   höyüklerin yerlerini  gösteriyor. Müzenin içerisinde bulunan diğer panolarda,  Akhisar İlçemizin tarihi  ve antik Thyateira  Kenti kazıları anlatılmış.
Müzenin ilk  görsel vitrini yörede bulunmuş fosillere ayrılmış. Açıklayıcı panoda bu fosillerin oluşumu ve nasıl bozulmadan bu kadar uzun seneler kalabildikleri anlatılmış. Sergilenen eserlerin yaşının 10 ile 18 milyon yıl arasında olduğu saptanmış.



 Bunların hemen yanında bulunan bir vitrin Kulaksızlar Mermer Atölyesi buluntularına ayrılmış. Burası Prehistorik dönemde Batı Anadolu ve Ege dünyasında bu güne kadar bulunan ilk ve tek mermer heykelcik ve kap üretim atölyesidir. Bu atölye Akhisar Kulaksızlar Köyü yakınlarında bulunduğu için bu isimle anılıyor. Uzmanlaşmış bir üretimi temsil ettiğinden buradaki  buluntular çok ilgi görüyor. 




 Diğer bir vitrinde ufak seramik eserlerin yanı sıra vazo, testi, kase,  tabak gibi günlük kullanım eşyalarına yer verilmiş. Bunların çoğu prehistorik dönem olarak tarihlendiriliyor. Bu arada Tunç Çağından kaldığı düşünülen keçi ve ördek şeklindeki  seramik su testilerine başka yerlerde rastlanmayacak kadar ilginç. Cam buluntular ve nümizmatik koleksiyonları, altın ziynet eşyalarını  ayrı vitrinler içerisinde sergileniyor.  Taş ve mermer buluntular  bölümünde mezar stelleri ve mermer  heykelleri görmek mümkün. En ilgimi çekende bir mezar odasının kapısına ait olduğu düşünülen elinde kuş bulunan bir insan kabartması. Sanırım müzenin en değerli eseri bu.




               ETNOGRAFYA SALONUDA ÖZENLE HAZIRLANMIŞ
Etnografya bölümünde cam kase, tabak sürahi gibi günlük ihtiyaçlar için kullanılan cam eşyalar ile Osmanlı döneminde kullanılmış gaz lambaları ile diğer günlük kullanım eşyaları, tabanca ve tüfekler ile çeşitli büyüklükte kılıçlar yer alıyor. Ayrıca yöresel kıyafetler ve yine bu bölgeye ait el işi halılar da sergileniyor. Müzenin bir bölümü de  zaman içerisinde önemini kaybeden el işi sanatlara ayrılmış. Bu meslekleri daha iyi tanıtmak için  eski zamanlardaki dükkanların görünümü esas alınarak yeniden yapılandırılmış. İlk dükkan yörede bir zamanlar çok miktarda ekimi yapılan tütün ve tütün işlemeciliğine ayrılmış. Kaybolmaya başlayan mesleklerden olan semercilik, heybecilik, kalaycılık ve tenekecilik burada yeniden canlandırılmış. Bana kalırsa  çokta güzel düzenlenmiş. Müzenin bahçesinde az miktarda taş ve mermer eseri görmek mümkün. Müzede 434 Arkeolojik , 90 adet Etnografik ve  117 adet Etütlük  olmak üzere 541 eserin bulunduğu, bunun dışında Akhisar Belediyesi, Ege Linyitleri ile vatandaşlar tarafından bağışlanan 410 adet arkeolojik ve etnografik eserle birlikte  müzede toplam  1051 eser yer alıyor.  Yurdumuzun en yeni ve en güzel müzelerinden birisi  Akhisar’da. Ziyaret etmeyi ihmal etmeyin derim.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder