25 Temmuz 2014 Cuma

URLA' NIN İSMİ NEREDEN GELİYOR

Şirin ilçemiz Urla Kendi adını taşıyan yarımadanın orta kesiminde 
yer alan eski bir yerleşim birimidir.Verimli toprakları ve ılıman iklimi nedeniyle tarihin ilk zamanlarından beri ilgi gören bir beldedir. Urla'nın isminin nereden geldiğine dair çeşitli görüşler olmasına karşın günümüzde bile bu konu tam olarak açıklık kazanmamıştır. Bu konudaki araştırmalar sonucunda beliren olasılıklar şunlardır :
Bu bölgedeki ilk yerleşim İonyanın en önemli kentlerinden birisi 
olan Klazomenai şehrinin kuruluşu ile başlamıştır. O halde bölgenin ilk ismi Klazomenai'dir. Uzun yıllar Urla' nın sahil kısmını tanımlamak için bu isim kullanılmıştır. Bu isimden geldiği düşünülen Kilizman Urlanın bir mahallesinin adı olarak uzun yıllar kullanılmıştır.
Ünlü Türk gezgini Evliya Çelebi seyahatnamesinde bu şehrin Kidafe kralının kızı Ulice tarafından kurulduğunu ayrıntılı olarak anlatıp,şehre Urli adının verildiğini yazar.Bu isminde zaman içerisinde Urla'ya dönüşerek günümüze kadar ulaştığı düşünülmekte.
Bu konudaki bir başka araştırmada ünlü Bizans tarihçisi Doukan 
tarafından yapılmış. Yazılarında bu yöreden bahsederken burasının geçit, boğaz anlamına gelen Bryela adıyla bilindiğinden bahseder. Yazara göre bu kentin Bryela olan ismi zaman içerisinde 
önce Vriula' ya sonra ise Urla' ya dönüşmüş. Bu görüşün bazı kesimlerde taraftar bulduğundan bahsedilir.
Bir efsaneye görede Osmanlı padişahı Mehmet Çelebinin komutanlarından olan İbrahim Bey'in sefere çıkmadan önce Urla'da bir ağacın gölgesinde dinlenirken,yoldan geçmekte olan bölge halkından pek çok kişi ''uğur ola'' ve ''uğurlu gelsin'' der. Başarılı geçen sefer dönüşü buraya gelen komutan bu söylenenleri hatırlar.Dinlendiği çınarın yanına günümüze kadar ulaşmış kendi adını taşıyan bir cami yaptırır. Ve bu bölgenin adının uğur ola' nın kısaltılmışı olarak Urla olarak anılmasını ister.
Urla ile ilgili bir diğer görüş ise bu bölgede yoğun Rum yerleşimi sırasında kullanılan Vurla kelimesinden geldiğidir. 30 ocak 1923 tarihinde imzalanan mübadele anlaşmasına kadar Urla'nın nüfusunun çoğunu oluşturan Rum' lar bu bölgenin özelliğinden Rumcada bataklık,sazlık anlamına gelen Vurla derlerdi. Vurla aynı zamanda bu bölgeye özgün olarak yetişen bir otunda ismidir. Türk yerleşimine geçildiği zaman ise Vurla isminin Türkçede söylenmesi daha kolay olan Urla'ya dönüştüğü söylenir. Bence en gerçekçi yaklaşım bu olsa gerek... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder