31 Temmuz 2014 Perşembe

UYUŞTURUCULARLA İLGİLİ İSTATİSTİK, KANUN VE CEZALAR

Günümüzün önemli sorunlarından olan uyuşturucu ve madde alışkanlığı tüm dünyada hızlı bir artış göstermektedir. Uyuşturucu ve madde bağımlılığına bağlı suçların önlenmesi Avrupa Birliğininde gündeminin üst sıralarında yer almaya başladı.  Avrupa Birliğinde uyuşturucu kullanma,satma ve ticaret suçları 2000-2005 yılları arasında % 47 oranında artış gösterdi. Bazı ülkelerde örneğin İspanyada uyuşturucu kullanma ve kullanmaya yönelik bulundurma suçları bu beş yılda % 91 oranında bir artış göstermiştir.

Yurdumuzda uyuşturucu ciddi bir sorundur. Ceza ve Tevkif evleri genel müdürlüğünün 2008 yılı Eylül ayı verileri Türkiye'deki uyuşturucu suç boyutlarını çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriyor. 2008 Eylül ayında Türkiye'de uyuşturucu suçları suç türleri arasında hızlı bir tırmanış sergileyerek alt sıralardan ikinci sıraya yükselmiştir.
Buna göre Eylül 2008 istatistikleri geçmiş yıllarla kıyaslandığında uyuşturucuya bağlı suçların 2005 yılından itibaren ciddi şekilde arttığı görülmektedir. 1999 yılında suç sayısı 4249, 2003 yılında 5943, 2006 yılında 8320, 2007 yılında 10553, 2008 yılında ise 15887 olarak saptanmıştır. Görüldüğü gibi Uyuşturucu ile olan suçlar nedeniyle cezaevlerinde bulunan tutuklu sayısı son yıllarda inanılmaz bir artış göstermiştir.

TC KANUNLARINA GÖRE UYUŞTURUCUYA BAĞLI SUÇLAR 

Uyuşturucu ve madde bağımlılığı kanunlarımıza göre suç unsurudur.Türkiye'de uyuşturucu ve madde kullanımı ile ilgili suçlar 1 haziran 2005 te son şekliyle kabul edilip yürürlüğe giren 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda belirtilmiştir. 

      Kanunlarımıza göre aşağıdaki suçları işleyenler mutlaka ceza alırlar
1.Alkol ve uyuşturucu etkisi altındayken araç kullanmak. 
2.Uyuşturucu madde kullanmak, bulundurmak, satmak,satın almak 
3.Uyuşturucu ve uyarıcı maddeleri imal etmek,yurt dışından ruhsatsız olarak getirmek, yurt dışına satmak. Bunları gerçekleştirmek için teşekkül kurmak veya kurmaya çalışmak. 
4. Ticaret amacıyla uyuşturucu madde bulundurmak, satma, nakletme, nakledilmesine yardımcı olmak, ,satılmasına aracılık etmek.                                   5. Uyuşturucu madde suçu nedeniyle ölüme sebebiyet vermek.                               6. Uyuşturucu maddelerin kullanımını özendirme,reklamını yapmak. 
7. Uyuşturucu madde imal edilmesini meslek,sanat ve geçim aracı yapmak.           8. Uyuşturucu veya uyarıcı madde üretiminde kullanılan araç ve gereçleri imal etme ve ticaretini yapmak.
9. İlaç fabrikalarını ruhsatsız ve izinsiz olarak bu ilaçları imal etmesi. Eczane dışına satmaları. Eczanelerin bu ilaçları reçetesiz ve kayıt dışı satmaları, doktorların sık ve gereksiz olarak bu ilaçları reçetelerine aşırı dozlarda yazmaları,miadı geçen ilaçların izinsiz imha edilmesi.                                               10. Uyuşturucu madde kullanımı,ticareti veya imalatı sebebiyle yurt dışında hüküm giymek

           Bu suçların en sık rastlananlarına uygulanan belli başlı cezalar
Uyuşturucu maddeyi ruhsatsız veya mevcut ruhsata aykırı imal edenler on yıl hapis ve para cezası . Bu maddeleri satan,nakleden, depolayan, satılmasına veya taşınmasına aracılık eden beş yıl ile on yıl arası hapis ve para cezası. Bu maddelerin eroin,kokain veya morfin olması veya suç örgütü oluşturak bu suçun işlenmesi halinde ceza yarı yarıya arttırılır. Bunların imali için gerekli malzemeyi üretene dört yıl, satış ve kullanımını özendirene ise iki ile beş yıl arası hapis cezası verilir. Uyuşturucu kullanan veya kullandırmak için bulundurmanın cezası ise bir yıl ile iki yıl arası hapistir.

                                BAZI   İSTATİSTİK BİLGİLERİ

Bağımlıların ilk kullandıkları madde incelenmesinde. % 85’nin ilk uyuşturucuya esrar ile başladıkları görülmüştür. (% 5 Eroin,% 4 hap % 2 kokain) Zaman içerisinde esrar kullanımında azalma ile diğer maddelerin kullanımında artış gözlenmektedir. Ceza evlerinde kalan % 33 kişi daha önce aynı suçu işlediğini söylerken,% 19 kolay para kazanmak için, % 17 si kolay madde bulabilmek için uyuşturucu satışı yaptıklarını belirtmişti. Uyşturucuya başlama nedenleri araştırılınca % 22 merak ve özenti % 17 arkadaş ısrarı % 16 bunalımdan kurtulma, % 5 sıkıntı, % 5 te kişisel yalnızlık olarak yanıtlamışlardır. *Uyuşturucu kullananların % 19 uyuşturucu temin edebilmek için suç işlediklerini % 23 ise uyuşturucu etkisi altındayken suç işlediklerini itiraf etmişlerdir.


 Uyuşturucuyu bakanların % 46 sı kendi iradeleriyle % 7 si ayaktan % 4 ise yatarak tedavi ile bu alıişkanlıklarından tamamen kurtuldıklarını söylemiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder