31 Temmuz 2014 Perşembe

YENİ VE KORKUNÇ BİR UYUŞTURUCU.. BONZAİ, JAMAİKA, JAMO

2004 yılında Avrupa devletlerinde piyasaya sürülen sentetik bir uyuşturucudur. İlk olarak Jamaika’da sentez edildiği düşünüldüğünden kullanıcılar arasında Jamaika veya kısaca Jamo diye de bilinen bu uyuşturucunun yaygın isimlerinden biriside Bonzai’dir.
Bonzai isimli bitkinin yapraklarına bazı kimyasal maddelerin emdirilmesiyle oluşmuş, esrara benzeyen yeşil renkli bitki kırıntıları görünümündedir.
Güçlü uyuşturucu etkisiyle tanınan bu madde dünyada hızlı bir yayılma göstermiş kısa bir süre sonrada yurdumuza ulaşıp geniş bir kullanıcı çevresi bulmuştur. Kaçakçılık ve organize suçlar müdürlüğü ( KOM ) ülkemizde bonzai’nin ilk olarak 2010 yılında girdiğini belirtiyor. Ülkemize Avrupa ülkeleri, Çin ve KKTC den gelmektedir. KOM ‘un son yayınladığı ayrıntılı raporlarda bu maddeye yönelik olarak 2011 yılı içerisinde toplam 77 operasyon yapıldığı ve 48 kg bonzai ele geçirildiği açıklandı. KOM önümüzdeki yıllarda bu maddenin tüketiminin artabileceğinden bahsediyor.
İlk piyasaya sürüldüğü yıllarda esrar benzeri olarak tanıtılmasına rağmen sentetik olması ve dolayısıyla laboratuvarlarda elde edilmesi nedeniyle esrardan farklı bir maddedir. Esas olarak esrarda, bonzai gibi zararlı ve bundan dolayı kullanımı yasak olan bir maddedir.
Bonzai kullanan kişide halüsinasyonlarla başlayan uyuşturucu etkisi ağız kuruluğu, terleme, nefes almada zorluk, hareketlerde yavaşlama ve zihin bulanıklılığıyla etkisini gösterir. İlk andaki mutluluk kısa bir sürede panik atak şeklinde devam eden bir ölüm korkusuna dönüşür. Çok miktarda alınması halinde ise bad trip denilen ve ölüme kadar giden bir durum ile karşılaşılır. Kişi nefes almada zorluk çekmekte hareketlerinde gittikçe yavaşlama görülmektedir. Bu durumda olduğu görülen bağımlı derhal hastaneye kaldırılmalıdır. Hastaneye götürülmelerine rağmen bad trip durumunda olan kişilerin çoğunu yaşama döndürmek mümkün olamamaktadır.
Bonzai genellikle sigaranın tütününe karıştırılarak içilebildiği gibi dumanının kapalı bir kap içerisinde biriktirildikten sonra nefes yoluyla çekilmesiyle de kullanılabilir. Genellikle esrar ile başlayan uyuşturucu alışkanlığının bir devamı olarak görülür. Buna rağmen ilk defa bonzai kullananlarda bile ölüm meydana gelen vakalar bildirilmiştir. Bonzai’nin alkol ile birlikte kullanılması halinde etkisi daha da artmakta korkulan son olan bad trip durumuna girmeyi kolaylaştırmaktadır. Uzun süre kullananlarda zamanla açlık hissi kaybolduğundan kişi gün geçtikçe zayıflamaktadır. Sürekli halsizlik hissedip hayata küskünlük gözlenir. Uyuşturucuyu kullanmadığı veya bulamadığı zamanlarda saldırgan, kavgacı ve geçimsizdir. Uyuşturucular konusundaki araştırmalarıyla tanınan kimya profesörü John W. Huffman bonzai kullananları hiç anlamadığını tek dozla ölüm olabilen bu uyuşturucuyu kullananların çok düşüncesiz olduklarından bahseder.
Tedavi
Tüm uyuşturucu maddelerde olduğu gibi bonzai kullananların özel bir tedavisi yoktur. İlk olarak ölümü önlemek için tedbirler alınmalıdır. Kişi derhal en yakın sağlık kuruluşunun acil servisine götürülmelidir. Burada rahat nefes alması sağlanmalı, gerekirse akciğer cihazına bağlanarak bu fonksiyonu açık tutulmalıdır. Bağımlının tedavisi sakin bir odada yapılırken kişiye anlayışlı bir yaklaşım şarttır. Aile fertleri tedavi uygulanan bölümün dışında beklemeli ve tedaviye müdahale etmemelidir.
İkinci aşamada kişinin vücudunda bulunan uyuşturucunun ortamdan uzaklaştırılmasına yönelik olarak kişiye serum takviyesi yanında mümkünse bol miktarda su içirilmelidir. Uzun süre uyuşturucu kullanılması, iştah kaybı ve vücudun genel bitkinliği nedeniyle ortaya çıkan metabolik eksikleri giderilmeli tüm bu süre içerisinde kişinin psikolojisinin yüksek tutulması sağlanmalıdır.
Acil tedavi tamamlandıktan sonra kişinin bu bağımlılığından kurtulması için çalışmalar yapılmalıdır. Kişinin bunu gönüllü olarak istemesi ve aile de bu durumu anlayışla karşılaması tedavinin başarısı için şarttır. Evde tedavinin yetersiz olduğu durumlarda özel kliniklerden yardım istenmelidir. Tedavi sonrası kişinin bir iş ile oyalanması sağlanmalı, uyuşturucu kullandığı ortamlardan uzaklaştırılmalıdır.

Bonzai kullanılmasının ölüme kadar giden ciddi sorunlara yol açtığı biliniyor. Kişinin vücuduna zarar veren kimyasal bir madde olduğu her zaman akılda tutulmalıdır. İlk başlarda kurtulması kolaydır. Bonzai ve diğer uyuşturucu kullananlara tavsiyem en kısa sürede bu alışkanlığınızdan kurtulun. Eğer bunu başaramıyorsanız ailenizden ve uyuşturucu ile mücadele derneklerinden ve size an yakın hastaneden yardım isteyiniz. Uyuşturucu maddeler sizin için gerekli değil, bunların olmadığı yaşamınızın daha güzel ve anlamlı olacağına emin olun. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder