26 Temmuz 2014 Cumartesi

OSMANLIDA İLK TÜTÜN YASAĞI

1492 Yılında Kristof Kolomb ve arkadaşlarının Amerika’ya  seyahatinde yerlilerin tütün içtiklerini gördüler.Yerliler bu bitkiyi özellikle dini törenlerde sık  kullanmaktaydı. İçiş şekilleri ise oldukça farklıydı. Y harfine benzeyen bir ucu çatallı içi boş bir sopanın  çatallı olan iki ucunu burun deliklerine yerleştirip diğer  tarafını  yanan tütünün dumanına tutarlardı. Böylece  bu duman solunum yollarına geçme imkanı bulurdu. Bu alete yerliler şimdilerde batı dillerinde tütün anlamında kullanılan Tobaco derlerdi.
Tütün  bitkisi  Avrupa’ya  ilk defa 1558 yılında bir İspanyol araştırmacı tarafından getirildi. Bu yıllarda  Jean Nicot adlı bir ateşe tarafından ise  Fransa’ya gönderilerek yaygınlaşması sağlandı. Elçi bu çalışmasıyla  aynı zamanda bitki alemine yeni bir bitkiden haberdar ettiği için bu bitkinin ismine Nicotinana  ismi verildi.  Avrupa’da  yaygın kullanım bulan tütün hızla yayıldı. Özellikle papazların bu konuda ısrarları sonucunda ise bazı devletler içme yasağı almak zorunda kaldı.Yasaklara rağmen  İngiltere’de tütün kullanmak yaygın bir alışkanlık aynı zamanda da bir moda olmuştu. Hatta o yıllarda bunu içmek için özel bir elbise olan ve şimdiki simokinin atası olan  smoking dress denilen bir elbise içinde içilirdi. Özellikle balo ve tiyatro salonlarında bu elbiseyi giydikten sonra sigara içmek bir ayrıcalıktı.
Osmanlılar zamanında 1606 yılında İngiltere’den gelen tütün  geniş bir kullanıcı kitlesine ulaştı. Bu tarihlerde Osmanlı padişahı olan Birinci Ahmet gittikçe yaygınlaşan bu alışkanlığa karışmadı. Fakat daha sonra oluşan ilginç bir olay tütün içme ve ekme yasağı koymasına neden oldu. Neydi bu olay ona bakalım.
                                   İLGİNÇ     YASAK
O tarihlerde sarayda yakılan mumlar için bol miktarda balmumuna gereksinim vardı. Buda daha çok Manisa ve Biga bölgesinden sağlanırdı. Gerekli olan miktarın alınması için istek yapılmasına rağmen balmumu  temin edilemez. Sebebi araştırıldığında  o bölgede yetişen tütünün böceklenmemesi için bol miktarda balmumu kullanıldığı anlaşılır. Talebin fazlalığı fiyat yükselmesine neden olduğundan  sarayın çok miktardaki talebi ciddi bir bütçeyi gerektiriyordu. Bunun üzerine padişah Birinci Ahmet’in emriyle Biga ve Manisa bölgesinde  halkın tütün ekmesi ve tütün ürünlerinin içmesini yasaklandı.           ( Başbakanlık arşivi 80 numaralı mühime defterinin 232 sayfasının 582 numarasında bu yasak kayıtlıdır.)

Bu belge ile  Osmanlı zamanında ilk tütün yasağının  Dördüncü Murat’tan çok önceleri Birinci Ahmet zamanında uygulandığını öğreniyoruz. Bu yasağın alınma sebebi  ise sarayı mali yönden rahatlatmak   olması da  konunun ilginç olan diğer bir yanı olsa gerek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder