30 Temmuz 2014 Çarşamba

UYUŞTURUCULARIN ETKİLERİ ve ZARARLARI

Uyuşturucu kullanan kişilerde rahatlama ve öfori dediğimiz bir keyif hali oluşturur. Uyuştucuyu almakla kavuştukları bu durum onların gerçek ruh ve heyecan durumlarıyla tam terstir. Uyuştucu onlara zevk, tatmin olma durumu ve güç hissi vermektedir. Mevcut problemler artık onlar için rahatsız edici olmayıp, unutulmakta veya karikatürize edilmektedir. Bilinç altındaki cinsel problemler tamamen ortadan kalkmıştır. Uyuşturucunun etkisi geçinde de ümitsizlik, mutsuzluk ve yalnızlık ortaya çıkmakta kişi kendisini suçlu hissetmektedir. Şahsın tekrar bir rahatlama ve uyuşma durumu görebilmesi için her seferinde daha yüksek doz kullanılır.

UYUŞTURUCULARIN ZARARLARI

1.Uyuşturucuların en büyük zararı Beyin ve Merkezi Sinir Sistemi üzerindir.Kişiyi normal düşünce ve davranışlardan uzaklaştırır. Hafıza kaybı, konuşma bozuklukları, uykusuzluk, uygun olmayan davranışlar, zeka azalması, ses ve ışık halüsinasyonlarına sık rastlanır.

2.Sindirim sisteminde; Bulantı,kusma, sürekli karın ağrısı, ishal bazen kabızlık. Bağırsak ve mide spazmları.

3.Böbrek ve karaciğer : Uyuşturucular karaciğerde metabolize edildikten sonra böbrekler yoluyla organizmadan ayrılırlar. Sürekli kullanım karaciğer ve böbrek yetersizliğine neden olur.

4. Göz: Gece körlüğü,fazla ışıktan rahatsız olma ,zamanla göz sinirlerinin zarar görmesi sonucunda kalıcı körlük.

5. Solunum Sistemi zararları : Nefes darlığı, öksürük, solunum felçleri.

6.Psikolojik sorunlar : Çevreden kopma, iş yapamama, içine kapanıklık, yalnızlık hissi, çevresiyle ilgilenmeme, bencillik, bazen aşırı heyecan, iştahsızlık. Güven duygusu kaybı, Bilinç altında gizlenmiş duyguların açığa çıkar. Kişi geçimsiz ve huysuz birisi olur.

7. Maddi problemler : Kişi uyuşturucu bulabilmek için gün geçtikçe daha çok para sarfeder. Zamanının büyük kısmını bu maddeyi ele geçirmek için harcar. Düzenli bir işte çalışamadığından sürekli iş değiştirir.Sonuçta hiçbir iş yapamaz hale gelir.

8. Ortak enjektör kullanımı veya olumsuz hijyen sonucunda uyuşturucu kullananlar arasında başta AIDS olmak üzere hepatit ve diğer bulaşıcı hastalıklar hızla yayılır.

9. Ani ölüm : Aşırı doz uyuşturucu kullamına bağlı olabildiği gibi yarattığı psikolojik yıkım sonucunda intihar vakalarına rastlanır. Gittikçe yüksek doz kullanan kişi altın vuruş denilen son yüksek doz almaktan çekinmez.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder