25 Temmuz 2014 Cuma

ÇEŞME SÖZLÜĞÜ

Agrilia : Alaçatı’nın antik çağlardaki ismi. Verimli topraklarında kaliteli üzüm yetiştiği ve zeytincilik yapıldığı biliniyor.
Alacaat : Piri Reis ünlü denizcilik kitabı Kitabı Bahriye’de, Alaçatı bölgesinde gördüğü alaca atların çokluğundan buraya Alacaat ismini verdiğinden bahseder.
Alaçatı : Çeşme’ye yedi kilometre uzaklıkta bulunan Alaçatı, Türkiye’nin en popüler turizm bölgelerinden birisidir. Beyaz boyalı evleri, dar sokakları ve yel değirmenleriyle karakterize sevimli bir beldedir. Rüzgarı bol, denizi dalgasız olan Alaçatı sahili, Türkiye’nin en iyi sörf merkezlerinden birisi olarak kabul ediliyor.
Alaşar Köyü : Zeytineli Köyü yakınlarındaki Alaşar Ovasında yer alan terkedilmiş bir köydür.
Altınkum : Çiflikköy’den yaklaşık üç kilometre uzaklıkta yer alan mavi bayraklı bir plajdır.
Ardıç : Yaprakları hoş kokulu, kozalakları ilaç ve kozmetik sanayinde kullanılan bu değerli ağacın yurdumuzda doğal ortamda en çok bulunduğu yer Çeşme’dir. Ağacın yoğun olarak bulunduğu Şifne ile Ilıca arasındaki semtte Ardıç ismiyle bilinir.
Ayasaranda : Çeşme’den Dalyanköy’e giderken tek yükselti olan Kızıltoprak tepesinin karşısındaki asfalt yol izlenerek ulaşılan küçük ve sevimli sahil kısmıdır.
Ayayorgi : Çeşme’nin en güzel koylarından birisidir. Rum yerleşimi zamanında burada bulunan bir kilisenin isminden dolayı o zamandan beri Ayayorgi ismi ile bilinir. Dalyanköy’e giderken sağ taraftaki levhanın yardımıyla ulaşabilirsiniz.
Böğürtlen Körfezi : Yerleşim bulunmayan, Çeşme’nin en sakin ve sesiz koyudur. Alaçatı Körfezinin güneyinde yer alır.
Cennettepe : Ildır girişinde yer alan arkeolojik bölge. Kazıları devam eden büyük bir ev ile Roma döneminden kalan bir hamam kalıntısını görmek mümkün.
Cezayirli Gazi Hasan Paşa : 15.yy’daki Osmanlı Rusya Deniz Savaşı sırasında kahramanlıklar göstermiş Osmanlı amiralidir. Heykeli Çeşme Kalesinin önündeki meydandadır.
Cyssus ( Sisus) : Çeşme’de antik çağlardan beri yerleşim olduğu biliniyor. O tarihlerde limanlarından yapılan ticaret ile ünlü yerleşimin adı Cyssus’tu
Çeşme : Ege denizine uzanan bir yarımda üzerinde yer alan Çeşme, doğal güzelliklerinin yanı sıra kilometrelerce uzanan kıyı sahilinde yer alan geniş ve güzel plajlarıyla tam bir turizm ve dinlence merkezidir.
Çeşme’nin Çeşmeleri : Çeşme İlçemizin adını aldığı çeşmelerin sayısının yüze yakın olduğu biliniyor. Maraş Çeşmesi, M.Kethuda Çeşmesi, Hacı Memiş Ağa Çeşmesi, Hamaloğlu Çeşmesi, Kaymakam Sadık Bey Çeşmesi, Hacı Saliha Çeşmesi, İkiz Çeşmeler bu çeşmelerin en çok beğenilenleridir.
Çeşme Evleri : Sakız evleri olarak ta bilinir. Türk ve Yunan mimarisinin bir karışımı olan bu evlere başta Sakız Adası olmak üzere diğer Yunan Adalarında ve Çeşme’de rastlanır.
Çeşme Kalesi : Çeşme’nin güvenliğini sağlamak için 1508 yılında Osmanlı Padişahı II.Bayezid tarafından yaptırılmıştır.
Çeşmeköy : Çeşme İlçemizin ilk kurulduğu yerdir. Çeşme’ye hakim bir tepenin üzerindedir.
Çeşme Marina : Çeşme Kalesinden limana kadar uzanan restoran, alışveriş dükkanları, kafeteryaların ve yatların yer aldığı hareketli bölgelerinden birisidir.
Çeşme Müzesi : Çeşme kalesinin içerisinde yer alan müzede Eryhrai Antik Kentinden çıkarılan eserler sergileniyor.
Çiftlikköy : Çeşme’nin meşhur anasonuyla kendine özgü tadıyla başka yerde bulunmayan sakız balının elde edildiği Çeşme’nin güneyinde kalan küçük bir köydür.
Çiftlikköy Mağaraları : Çiftlik köyün arka tarafında onlarca mağara bulunur. Bu mağaraların eski dönemlerde depo veya soğutucu olarak kullanıldıkları düşünülüyor.
Çiftlikköy Rum Mezarlığı : Bu gün için terk edilmiş olan mezarlık 18.yy da aktif olarak kullanılıyordu. Ölü kemiklerinin şarapla yıkandıktan sonra konulduğu raflar görenlerin ilgisini çekiyor.
Dalyanköy : Eski bir balıkçı köyü olan Dalyanköy, büyük ve doğal bir limandır. Bu özelliği nedeniyle yatlara ve balıkçı teknelerine ev sahipliği yapar. Kıyısındaki balık restoranlarının ziyaretçisi boldur.
Emir Çaka Bey : Tarihte ilk Türk Donanmasını oluşturan ve bu donanma sayesinde pek çok başarılar sağlamış ünlü komutan. Anıt Mezarı Çeşmeköy’de, heykeli Çeşme Kalesinin önündeki meydandadır.
Emir Çaka Bey Kültür Merkezi : 1832 yılında yapılan büyük bir kilisenin restore edilmesiyle oluşturulmuş Çeşme çarşısının ortasındaki bir bölgede yer alıyor.
Eryhtrai : Çeşme’nin antik yerleşimi, kırmızılar şehri Eriyhrai, İonya’nın en önemli şehirlerinden birisiydi. Tiyatrosu, Roma Evi, su kanalları, şehri çeviren duvarlar, taş ocakları ve limanı ziyarete açıktır.
Esinti Koyu : Hacettepe Koyu olarak ta bilinir. Dalyanköy ile Ayayorgi Koyu arasında yat turizmcilerinin tercih ettiği sakin bir koydur.
Eşek Adası : Ildır Köyünün karşısında yer alan sadece eşeklerin yaşadığı adaya halk arasında verilen isimdir. Günlük tur teknelerinin rağbet ettiği bir güzergahtır. Esas ismi Karaada’dır.
Germiyan : Eski bir Türk Köyü olan Germiyan, Kütahya’da bulunan Germiyanoğulları Beyliği’nden ayrılan bir boyun buraya yerleşmesiyle kurulmuş. Yazlık evlerin yoğun olduğu sahil kısmı Germiyan Yalısı olarak bilinir.
Hasan Paşa Türbesi : Çeşme mezarlığını yanında yer alan türbenin ilginç bir öyküsü vardır.
Ildır : Çeşme yarımadasının yüksek ve rüzgarlı bir tepesi üzerinde yer alır. Denizin ve bu bölgedeki adaların panoramik görüntüsünü eşsiz güzellikte manzaralar sunar. Burada plaj ve beach kulüpler bulunmadığından sakin yaşantıyı sevenlerin tercih ettiği bir yerleşimdir.
Ilıca : Tarih içerisinde Ilıca’ya ilk olarak Eryhtrai şehrinin yazlık yerleşimi olarak rastlıyoruz. Doğal sıcak su kaynakları nedeniyle oluşan ilgi zamanla yazlık evlerin yer aldığı bir yerleşim şekline dönüştü. Türkiye‘nin en iyi plajlarından birisi Ilıca’dır.
Karaköy : 1950’ li yıllarda su azlığı ve ulaşım zorluğu nedeniyle tamamen terk edilmiş bir köydür. Çeşme’yi düşman işgalinden kurtarmak için İzmir’den gelen Türk ordusu , civardaki tek Türk köyü olan Karaköy’de bir gece kaldıktan sonra Çeşme’ye ulaşmıştır.
Karatepe : Limanın sol tarafında kalan 174 metre yükseklikte bir tepedir. Çeşme’de güneş batışının en iyi seyredileceği yerdir.
Kervansaray : 1539 yılında Papuçcuoğlu Ali tarafından iki katlı olarak ve tipik Osmanlı Mimarisiyle inşa edilmiş olan kervansaray günümüzde otel olarak hizmet veriyor.
Ladin : Çam gibi iğne yapraklı yaz kış yapraklarını dökmeyen bir ağaçtır. Çeşme’de bol miktarda yetişir.
Lale Köy : Germiyan Köyü yakınlarında yer alan eski bir yerleşimdir.
Mersin Körfezi : Alaçatı körfezinin güney tarafında yer alan Çeşme’nin sakin sularının yer aldığı büyük bir körfezdir.
Ovacık : Adını geniş ovalarından alan Ovacık, eski bir yerleşim merkezidir. Çeşme’nin en verimli toprakları bu bölgede yer alır. Enginarı ve kendine özgü tadıyla Çeşme kavununun en iyisi Ovacık’ta yetişir.
Paşa Limanı : Ardıç semtinin yaklaşık iki kilometre uzağında bulunan koya verilen isim.
Pırlanta Plajı : Çiftlik köyün etrafından geçen çevre yolunun izlenmesiyle ulaşılan Çeşme’nin mavi bayraklı plajlarından birisidir.
Sakız Ağacı : Çeşme’nin her yerinde karşınıza çıkan sakız bitkisi bazen ufak kısa boylu yabani çalılık bazen de gövdesi üç metreye kadar uzayan ağaç şeklindedir. Mart ve ekim aylarında sakız ağaçlarından doğal sakız elde edilir.
Sakız Koyunu : Kökeni Sakız Adası ve Çeşme olan beyaz renkli, süt verimi çok olan bir koyun cinsidir.
Şantiye : Ilıca’da kooperatif evlerinin ortasında bulunan kafeterya ve alış veriş dükkanlarının bulunduğu bölgeye halkın verdiği isim.
Şifne : Doğal sıcak su kaynaklarının yer aldığı bir kaplıca merkezidir. Bu bölgede sıcak suyun çıkış sıcaklığı 57 derecedir. İçerisinde pek çok mineral içerdiğinden kemik ve eklem hastalıklarının tedavisine yardımcı olur.
Teke Plajı : Çeşme ilçe merkezinde küçük bir plaj.
Yıldız Burnu : Ilıca sahilinin uç kısmına verilen isim. Balıkçı barınağı ve sıcak su kaynaklarıyla önem kazanmış olup yazlık evlerin yoğun olarak bulunduğu semttir.
Zeytincik Köyü : Germiyan Köyü yakınlarında Zeytincik Ovasında yer alan terkedilmiş bir köydür.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder