31 Temmuz 2014 Perşembe

UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE GÜNÜ


Dünyada uyuşturucu alışkanlığında sürekli artış olması ve bunun insanlık için büyük bir tehlike oluşturduğu gerçeğinden hareket eden Birleşmiş Milletler genel kurulu 1987 yılında aldığı bir karar ile 26 haziranı uyuşturucu kullanımı ve kaçakçılığı ile mücadele günü olarak ilan etti. Buradaki amaç uyuşturucu kullanımı olmayan temiz bir toplum hedefine ulaşma, uluslar arası alanda eylem ve işbirliğini güçlendirmek ve artık uluslar arası boyutlarda olan uyuşturucu kaçakçılığını önlemektir. 26 Haziranda tüm dünya ülkelerinde bu konu ile ilgili etkinlikler yapılmakta seminer ve konferanslar düzenlenerek yapılabilecek çalışmalar tartışılmaktadır.
Uyuşturucu maddelerin kullanımı ve bağımlılığı ortaya çıkarttığı sonuçlar nedeniyle sadece kullanan kişiyi etkilemeyip, başta yakın çevresi olmak üzere tüm toplumda önemli bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Dünya sağlık örgütü de ( WHO) madde kullanımı ve bağımlılığın dünya çapında bir tehlike olduğunu vurgulayarak önemler almaya yönelik girişimleri desteklemektedir. Uyuşturucu ticaretinden büyük maddi imkanlar sağlayan ve bunun devamlılığı için organize hale gelen suç örgütleriyle mücadele etmek zorunda kalan ülkelerin uluslar arası işbirliğine çok fazla gereksinmeleri vardır.
Sosyoekonomik düzeye, toplumsal değerlere ve diğer bazı etkenlere bağlı olarak etkileri değişebilse de dünya üzerinde uyuşturucunun verdiği zararlardan etkilenmeyen hiçbir toplum yoktur. Gelişmiş ülkeler bu konu ile mücadeleye bilimsel olarak yaklaşıp daha çok maddi imkan ayırabilseler de bu ciddi sorunu tamamen ortadan kaldırma konusunda başarılı olamamışlardır.
Uyuşturucu maddeler arasında en yaygın olanları esrar, extasy , uyuşturucu haplar, morfin ve eroindir.Ülkemiz açısından incelendiğinde ise en sık kullanım alanı bulan güney doğudan getirerek iç piyasaya sürülen esrar dır.Başlıca üretim merkezleri Belçika ve Bulgaristan olan extasy de yasa dışı yollardan ülkemize getirilip   gece kulüplerinde ve barlarda geniş bir kullanıcı kitlesine sunulur.Eroin ise daha çok Afganistan ‘da yetiştirilmekte olan haşhaş bitkisinden elde edilir.
Günümüzde uyuşturucu madde kaçakçılığı ile mücadele etmek amacıyla gerek yurt içi ve uluslar arası düzeyde organize çalışmalara gerek duyulmaktadır. Bunun en önemli kısmı ise geniş çaplı bir iletişim ve organizasyon ağının kurulmasıyla sağlanabilir. Bu amaçla ülkemizin 65 ülke ile uyuşturucu takip ve işbirliği anlaşması bulunuyor. Ayrıca düzenlenen uluslar arası toplantılarla bu işbirliğinin arttırılmasına da çalışılmaktadır.

Ülkemizin uyuşturucu ile mücadele konusunda gurur kaynağı
                                                   TADOC

( Turkish internatıonal aganist drugs and organized crime )
(Uyuşturucu ve organize suçlara karşı uluslar arası işbirliği akademisi)

Uyuşturucu kaçakçılığı ve satışının sağladığı büyük maddi imkanlar ve kolay kazanç yolu bu suç örgütlerinin önemli oranda yapılaşmasını ve organize olmasını sağlamıştır. Bunlarla mücadele etmek zorunda kalan ülkeler bir yandan bunlarla her yönde mücadele edebilecek bilinçli ve bilgili personel yetiştirme, diğer yandan da uluslar arası ortak mücadele etkinliklerini arttırma yönünde çalışmalar yapmak zorundadır.
Ülkemizde 90’lı yıllardan itibaren uyuşturucu madde kaçakçılığı ve bu konu ile ilgili organize suçlarla mücadele konusunda önemli başarılar göstermiş ve uluslar arası düzeyde bu konuda yapılan her türlü çalışmayı desteklemiştir.
Dünyada uyuşturucu ile mücadele günü olarak kutlanan 26 haziran 2000 tarihinde Ankara’da ülkemizin ilk uyuşturucu ile mücadele kurum akademisi olan ‘Türkiye Uluslar Arası Uyuşturucu ve Organize suçlarla mücadele akademisi olan TADOC kurulmuştur. Eylül 2000 tarihi itibariyle eğitim programlarını uygulamaya başlayan akademi uyuşturucu madde kullanımı ile mücadele,bu konularla ilgili olarak diğer ülkelerle işbirliğini geliştirme, kaçakçılığın önlenmesi,istihbarat ağını geliştirme ve diğer organize suçlar ortaya çıkarma konusunda bilinçlendirme yapılarak 1.5 yıl süren bir eğitim verilmektedir.Bu akademi uluslar arasında taktir görmüş buradan yetişen uzman personelin özellikle uyuşturucu ile mücadele konusundaki başarıları dünyanın pek çok ülkesinde taktirle karşılanmıştır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder