25 Temmuz 2014 Cuma

Ç E Ş M E

Çeşme’ye ilk olarak 1960’lı yıllarda gittiğimizi hatırlıyorum … Birçok kişi gibi arabamızı Ilıca plajının kenarında park eder,oradan denize girip akşam üstü İzmir’e geri dönerdik. O zamanlarda plajının etrafını çeviren ne bir duvar vardı nede yanından geçen doğru dürüst bir yol. Kooperatif evlerinin bahçelerinde veya bu evlerin sonlandığı sokakların bitimlerinde kum yığınları olduğunu, bir iki bakkal ve manav haricinde alış veriş yapacak hiçbir yer olmadığını hatırlıyorum.
O günlerden bu günlere Çeşme inanılmaz büyüdü. Gelişti .Türkiye’nin bir numaralı turizm beldesi oldu. Artık onlara yaklaşan 5 yıldızlı otele,14 tane mavi bayraklı plaja ve dünyanın en iyi sörf merkezlerinden birisine sahip. Yaz aylarında yurdumuzun her yerinden ve dünyanın pek çok ülkesinden gelen ziyaretçilerin tatil tercihi artık bu bölge. İzmir Çeşme arası ulaşım Türkiye’nin en iyi otoyollarından birisi ile sağlanıyor.Çeşme ve Alaçatı’nın içerisinde dolaşmak çok keyifli ve eğlenceli. Yüzlerce restoranı,bir çok alışveriş merkezi ,her istediğinizi bulabileceğiniz dükkanları gelen misafirlerini ağırlamaya hazır.
Diğer yandan 12 İon kentinden birisi olan, kırmızı taşlar şehri Eritrai ise kaderine terkedilmiş bir görünümde. Çeşme’ye gelenler bu antik şehrin varlığını dahi bilmiyorlar.
ÇEŞME İLE İLGİLİ ARAŞTIRMALARIM
Çeşme hakkında merak ettiklerimi araştırırken gördüm ki, Çeşme hakkında yazılmış ne bir kitap var, nede yapılmış bir araştırma. O zaman bu çalışmayı ben yapayım diye düşündüm. Bilirsiniz kaynak olmayınca araştırma yapmakta zordur. Bunu aşmak için Çeşmeyi bildiğini düşündüğüm pek çok kişiye bir şeyler sormak, yüzlerce kere bu bölgeye gitmek vede 2000 ‘e yakın fotoğraf çekmek gerekti. Öğrendiklerim, bildiklerim karşısında şaşkına düşmeme neden oldu. Ne kadar çok bilinmeyen varmış meğerse... Tamamı sadece ARKEOLOJİ GEZGİNLERİ blogumda yayınlanacak olan Çeşme ile ilgili yazılarımda, bu araştırmanın tamamını okuyabilirsiniz.

Çeşme’ye gidiyoruz.....Sizde gelin,eminim Çeşme’yi eskisinden daha çok seveceksiniz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder