31 Temmuz 2014 Perşembe

TUBİM ( Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi )


Yurdumuzda madde bağımlılığı ve uyuşturucu ile mücadele çeşitli bakanlıkların sorumluluğu altında olması nedeniyle bir takım karışıklıklar yaşandığı bir gerçektir.  Uyuşturucu kullananların tedavisi Sağlık Bakanlığında, hukuki süreç adalet bakanlığında, kullanan veya satanların belirlenmesi iç işleri bakanlığında, konu hakkında araştırma yapmak ise üniversitelerimizin görevleri içerisinde yer alır.  Ayrıca pek çok özel ve vakıf kuruluşun da uyuşturucu ve madde bağımlılığı konusunda çalışma yapmaktadır. Aynı konuda sıkıntıları olan Avrupa ve Amerika’daki bazı ülkeler ise bu kargaşayı ortadan kaldırmak ve tüm çalışmaların tek merkezden yönetilmesi amacıyla ulusal uyuşturucu izleme merkezleri kurdular. Özellikle 2000 li yıllara gelindiğinde bu merkezlerin sayısında ciddi anlamda artış oldu. Ayrıca uyuşturucu konusundaki bilgilerimizin artmasına karşın toplum üzerindeki olgusu gün geçtikçe değişmekte olduğu da bir gerçek. Tüm bunların yanı sıra Avrupa topluluğu uyum gereği yurdumuzda böyle bir merkezin kurulma gereksinimi gün geçtikçe önem kazandı. Konu ile ilgili çalışmaların 2002 yılında tamamlanmasından sonra başbakanlığa bağlı Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzlememe Merkezi (TUBİM ) kuruldu.

BİRİNCİ ULUSAL EYLEM PLANI
TUBİM 2007 yılı içerisinde ‘Uyuşturucu madde bağımlılığı ile mücadelede ulusal politika ve strateji ‘ konulu çalışmayı tamamladı. İlk beş yıl içerisinde uyuşturucu ile mücadelede yapılması gereken eylemleri ve bu projeye katkıda bulunacak bakanlık ve devlet kurumları belirledi. Birinci Ulusal Eylem Planı olarak adlandırılan bu ilk çalışmaların başlıca amacı uyuşturucu ve diğer bağımlılık yapan maddelerin kullanımın azaltılması, topluma verdikleri zararların önlenmesi ve uyuşturucu ile tedavi olanaklarının geliştirilmesidir. Planın diğer ve çok önemli bir kısmını ise uyuşturucu kaçakçılığının önlenmesi amacıyla alınması gerekli olan önlemleri araştırmaktır. Uyuşturucu kullananların rehabilitasyonu ile topluma yeniden kazandırma yöntemleri de bu eylem planı içerisinde ele alındı. Tüm bu çalışmadan ve devletin kurumlarından gelecek uyuşturucu bilgilerin bir arada toplanmasını sağlamak amacıyla gerekli donanım kuruldu ve merkez çalışmalarına başladı.

TUBİM eylem planının öncelikleri
  1. Her türlü uyuşturucu ve alışkanlık yapan maddelerin yurdumuza girişinin önlemek. Bu amaçla gümrük noktalarında özel önlemler alınıp, gerektiğinde mobil müdahale ekipleri oluşturmak. Bu noktalarda görev yapan personele gerekli eğitimi vermek , araç ve gereç yönünden ihtiyaçların sağlamak.
  2. Deniz yoluyla yapılabilecek kaçakçılığı önlemek amacıyla dış ülkelerle bilgi alış verişinde bulunmak.
  3. TUBİM tarafından hazırlanacak raporlar doğrultusunda mevcut yasaların güncel hale getirilmesi için TBMM’de ilgili kurullarda çalışma yapmak.
  4. Bilişim ağı üzerinden yapılan narkotik ve psikotrop madde ticare-tinin önlenmesi için gerekli önlemleri almak. Bu alanda çalışan uluslar arası kurumlardan eğitim desteği sağlamak.
  5. Narko Terör bağlantılarının araştırılması ve bunu önlemeye yönelik çalışmalarda bulunmak.
  6. Yasa dışı madde imalatında kullanılan kimyasalların listesinin hazırlanması. Denetime tabi olmayan ancak uyuşturucu madde imalinde de kullanılan bazı maddelerin sıkı kontrol edilmelerini sağlamak.
  7. Bilindiği gibi uyuşturucuların kimyasal içerikleri ve saflık derecelerinin araştırılması bunların imal yeri hakkında fikir verir. Bunu sağlamak amacıyla kriminal laboratuarlar arasında bir bilgi ağı ve bilgi toplama merkezi kurmak.
  8. Ülke içindeki uyuşturucu sevk noktaları belirlenip, narkotik takip elemanı yetersiz olan illere gerekli takviyeler yapılmasına yardımcı olmak.
  9. Risk gruplarının korunmasına yönelik olarak okullarda ve kurumlarda uyuşturucu ve madde kullanımın zararları konusunda seminerler düzenlenmesi ve toplumun bilinçlendirilmesi amacıyla toplantılar yapmak. Uyuşturucu ile mücadele konusunda çalışma yapan özel kuruluşla yardımcı olmak.
  10. Bağımlı kişilerde ortaya çıkan ruhsal ve sosyal sorunların bilinciyle hareket ederek bu kişileri madde alışkanlığından vaz geçirilmesi ve madde alma isteğinin önlenmesi için gerekli çalışmaların yapılmasını sağlamak.
  11. Her yıl Brüksel’de yapılan ve Avrupa yıllık uyuşturucu raporu ile bununla mücadele konularını içeren kongreye üst düzeyde katılarak burada alınan kararları ilgili kuruluşlara bildirmek.
  12. Uzman personel ve dedektör köpek eğitimleri için eğitim merkezleri kurmak.
  13. Yıllık istatistiksel bilgilerin değerlendirmek.
  14. Özellikle sokakta yaşayan çocuklara arasında yaygın olan tiner alışkanlığını önlemek için çalışmalar yapmak.
  15. Ulusal yayın yapan televizyonlar, radyolar ile askeri kuruluşlar ve diyanet işleri başkanlığının hazırladığı çeşitli programlarda konunun işlenmesini sağlamak.
  16. Tedavi merkezlerinin sayılarının arttırılması. Mevcut kuruluşların kapasitesinin daha verimli hale getirilmesi ve daha çok kişinin bu merkezlerde tedavisinin sağlamak. Mümkün olan yerlerde ayaktan tedavi merkezlerini faaliyete geçirmek..
  17. Madde bağımlılığı merkezlerinde çalışacak görevlilerin eğitiminin sağlanması için belirli zamanlarda kurslar düzenlemek eğitim süresi sonunda başarılı personele sertifika vermek.
  18. Madde bağımlısı olduğu saptanan tutuklu ve hükümlülerin ayrı bölümlerde psikiyatri uzmanının denetiminde tedavilerine devam etmeleri için gerekli çalışmaları yapmak.
  19. TUBİM tarafından altı ayda bir yayınlanacak bir dergi çıkartarak bunun tüm yurda dağıtılmasını sağlamak.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder