30 Temmuz 2014 Çarşamba

UYUŞTURUCU KULLANIMI NASIL ANLAŞILIR

Uyuşturucu kullananları anlamak çoğu kez kolay değildir.
Kişilerin uyuşturucu kullandıkları şüphesi oluşturan  kriterleri söyle sıralayabiliriz.

Bağımlı kişinin okul veya işindeki başarısı birden düşer. Okula veya işe gitmek istemez. Sık sık iş değiştirir, bir süre sonra ise çalışma hayatından tamamen uzaklaşır. Bütün zamanını odasında geçirip evinden dışarı çıkmaz.

Zekasındaki azalma ile birlikte, içine kapanır. Zaman zaman aşırı keyifli bazende çok sinirli olup saldırgan bir tavır içerisine girmektedir. Her zamankinden fazla para harcayıp, üst ve çevre temizliğini önemsemez.

Etrafında değişik arkadaşlar oluşur. Eski arkadaşlarıyla görüşmek istemez.

Bazı zamanlarda hiçbir nedeni yokken aşırı terleme,ellerde titreme,uykusuzluk ve mide problemleri gözükür.Bu şikayetler olduğunda sinirli olan bağımlı bir müddet sonra sakin bir durumda gözükür.

Geleceğe dönük hiçbir plan ve projesi yoktur. Bu konuda konuşmak istemez. İlgi alanları oldukça azalmış olup, eski aktivitesi tamamen kaybolmuştur.

Ani ve çabuk duygusal değişiklikler yaşar. İştahsızlık ciddi boyutlardadır. Eski sevdiği yemeklerin hiçbirisine ilgi duymaz. Kimseden bir şey istemez. Yaşantısı hakkında hiç kimseye bilgi vermez.

Uyuşturucu kullananların davranış biçimden bahsederken bir konuda aileleri de uyarmak istiyorum. Uyuşturucu kullananlara özgü olarak belirttiğim bu özelliklerin çoğu ergenlik çağındaki gençlerinde karşılaştıkları sorunlardır.  Bu dönemde okul başarılarında zaman zaman azalmalar olduğu gibi, ilk defa tattıkları aşk duygusu içine kapanmasına neden olabilir. Kendisini ispatlama dönemindedir. Bu dönemde isyankardır. Agresif davranışlarından bir müddet sonra pişman olup sakin bir devre geçirebilir. Bu dönemde ailesine eskisi kadar bağlı olmadığı gibi eski arkadaşlarının yerini yeni arkadaşları alabilir. Artık kendisini büyük bir kişi olarak görmektedir. Ondan eski ilgi alanlarını çocukça görüp yeni arayışlara yönelebilir. Tek birey olarak kararlarını kendisi almak istediğinden ailesine danışmaz. Uyuşturucunun belirtileri olarak saydığım pek çok özelliğin ergenlik çağındaki  çocuklarda da olduğunu görüyoruz. O halde evde bir enjektör, uyuşturucu madde veya ilaç bulmadığımız taktirde ergenlik dönemindeki bir gencin uyuşturucu kullandığından emin olamayız. Yapacağımız en iyi yardım çocuklarımızla arkadaş olmaya çalışmamızdır. Her türlü sorununu bizimle paylaşmasını istemeli ve buna olanak vermeliyiz. Uyuşturucu kullandığını öğrendiğimiz yakınımıza tepki göstermemeli ,bunun tedavi edilebilir bir bağımlılık olduğunu kendisine anlatmalı vede tedavi edilmesi için ona yön göstermeli ve yardımcı olmalıyız.

Gençler sizde ailenize danışın. Sorunlarınızı daima ailenize anlatın. Onlar sizi anlarlar ve mutlaka yardımcı olurlar. Bunu hiçbir zaman unutmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder