10 Ağustos 2014 Pazar

YILDIZTEPE ŞEHİTLİĞİ

1960'lı yıllarda Pazar günleri ailece arabaya biner, Narlıdere Güzelbahçe yolundan Urla’ya gezmeye giderdik. Daha çokta İskele Çeşmealtı ve İçmeler güzergahımızı oluştururdu. O günlerde Urla ile İskele arasındaki çamlık yoldan geçerken her zaman uzakta görülen şehitliğe gözüm takılırdı. Bu şehitlikte kim var diye sorar? Yanıt alamazdım. Gitmek için düzgün bir yolu olmadığından olsa pek ziyaret  edende yoktu sanırım.
Bu hafta sonu Urladaydık. Hava sıcaktı. Urla İskede her zaman olduğu gibi yine şehitliğe doğru bakınca eskisine göre olumlu bir değişiklik farkettim. Dalgalanan büyük bir bayrak ve  herşeyiyle yepyeni bir Yıldıztepe..Görüldüğü kadarıyla yoluda düzgün. Yıllardır içimde olan bir istekle‘Şehitliğe gidiyorum’ dedim.
Çamlık yol onlarca yıl hiç değişmemiş gibi. Her zamanki gibi güzel. Yol üzerinde  şehitliğe giden yönü gösteren  bir levha var. Asfalt yol şehitliğe kadar kesintisiz. Vatan savunması  uğruna canlarını  feda eden şehitlerimizin hatıralarını yaşatmak ve yeni nesillere vatan sevgisini  aşılamak  amacıyla yapılan şehitlikler her zaman gurur kaynağımızdır.Harap ve bakımsız olmamalı. Yıldıztepe şehitliğide bu düşünce ile  Genelkurmay başkanlığının çabaları sonucunda tamamen yenilenmiş.
Şehitlikte Yüzbaşı Kemal Bey’in ve yardımcısı onbaşı Baki’nin mezarları var. Kemal bey subay çıktıktan sonra Balkan savaşı ve Çanakkale Arıburnu savaşlarında kahramanlıklar gösteren değerli bir subaydı. 11 Eylül 1922 gecesi yanındaki batarya takımıyla birlikte Urlayı düşman işgalinden kurtarmak için giderken Abdullah ağa mevkinde düşman gemisinden atılan  kurşunlarla yardımcısı onbaşı Baki ile birlikte  şehit olur. Yıldıztepe şehitliği bu iki kahraman ve Urla’nın kurtuluşu için şehit olan tüm askerlerin anısı için  yaptırılmış. Buradaki büyük Türk bayrağı 2008 yılında, çevre düzenlenmesi ise 2009  başında tamamlanıp ziyarete açılmış.
Şehitliği ziyaret ettikten sonra çok güzel bir manzara dikkatimizi çekti. Karantina adası, iskele limanı, yeşillikler içerisinde tarlalar ve Urla evlerinin uzaktan görüntüsü. Bu civardaki en yüksek tepe olması nedeniyle bu enfes görüntüyü  gözümüzün  önüne seriyor.
Çocukuğumdan beri merak ettiğim şehitliği en sonunda gördüm. Kimler için yapıldığını öğrendiğim için mutluyum.
Dönüşte İskeledeki çok eski bir binanın içerisinde bulunan  kahve dikkatimizi çekti. Tahta masalı, tahta sandalyeli, yüksek duvarlı.   Çoğu yerlerde sıvaları gözüküyor. Belliki  badana yapılmıyalı çok uzun yıllar olmuş.   Eski yerler bana herzaman çok ilginç gelir. Hemen içeri girdik. Yaşlı bir bey oturuyor. Çaylarımızı içerken ona sordum ‘Yıldıztepe şehitliği neden düz bir yere değilde bu tepenin üzerine yapılmış?’ İleri yaşından dolayı zorlukla konuşmasına rağmen sanki bu soruyu sorduğum için mutlu olmuş gibi bir hali vardı. Bildiklerini şöyle anlattı. ‘Yunanlılar bu bölgeyi işgal ettikleri zaman burada kalan bir avuç asker Urla’yı savunmak istemiş. Sayıları az techizatları yetersiz. İlk anda düşmanı püskürtselerde daha sonra yetersiz kalınca geri çekilerek, bu tepeye  kadar gelmişler. Kahramanca çarpışmaya devam etmelerine rağmen bir müddet sonra güçleri tükenince bölükteki son askerde bu tepenin yamaçlarında şehit olmuş.Gördüğünüz şehitlikte hepsinin hakkı var' diyerek sözlerini bitirdi. İçtenlikle anlattıkları içimizi ürpetti. Şehitlerimizi saygıyla anıyor ve Yıldıztepe’yi şimdi daha iyi anlıyoruz.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder