13 Ağustos 2014 Çarşamba

EFES MÜZESİ

Selçuk ilçe merkezinde bulunan Efes Müzesi, büyük bölümü Efes kazıları olmak üzere St. Jean Kilisesi, Artemision, Belevi Mezar Anıtı ve yakın çevredeki diğer ören yerlerinden getirilen, Efes ve Anadolu arkeolojisi için çok önemli eserler sergilenmektedir.
Müzede sergilenen eserler İ.Ö. 4 bin yılından başlayıp Prehistorik, Miken, Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuk ve Osmanlı dönemlerine aittir. Eserler buluntu yerlerine göre düzenlenmiş salonlarda sergileniyor.

Yamaçevler salonu : Efes Yamaçevler kazılarında bulunan ve çoğunluğu Roma Dönemine ait eserlerden olan Sağlık Tanrısı Aslepios ve kızı Hygieia’nın heykelleriyle tıp ve kozmetik eserler ile Avcı Artemis heykeli ve Sokrates’in mermerden yapılmış olan baş kısmını burada görmek mümkün.
Çeşme buluntuları : Efes’te bulunan çeşmelerin kazılarında çıkarılan eserler bu salondadır.
Yeni buluntular salonu : Yeni bulunan eserler bir iki yıl kadar burada sergilenmektedir.
Büyük avlu : Bahçe içerisindeki avluda Belevi Mezar Anıtından getirilen parçalar ile imparatorluk dönemine ait gümrük kanunlarının yazılı olduğu
çok değerli kabartmalar yer alıyor.
Mezar buluntuları : Mezarlardan çıkartılan buluntularının sergilendiği salondur.
Efes Artemisi Salonu : Müzenin en değerli eserleri arasında yer alan Efes Artemisi’ne ait kült heykelleriyle tapınağa bırakılan kıymetli adak ve hediyelerin bir bölümü burada sergileniyor.
İmparatorlar Salonu : Bu bölümde imparatorlar ve ailelerine ait büstler görülebilir.
Bahçe : Müzenin giriş kısmında Hermeros heykeli ve ön cephesinde ise iki lahit ve gladyatör stelleri yer alıyor.

Etnografya Bölümü : Müze binasının batısında kalan Saadet Hatun Hamamı etnografya müzesi olarak ziyarete açık. 













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder