13 Ağustos 2014 Çarşamba

SAİNT JEAN KİLİSESİ

Selçuk civarındaki gezimizin rotası ilginç bir yer...Selçuk kalesinin hemen yanındaki ihtişamlı yapı. Bizans dönemi yapılarından günümüze ulaşan en görkemlilerinden birisi olan Saint Jean Kilisesi.. Kilisenin girişindeki anıtsal kapının büyüklüğü, kilisenin azameti hakkında fikir sahibi olunması için iyi bir kriter.
Efsaneye göre Saint Jean, Hristiyanlık dinini yaymak üzere yola çıkan İsa’nın 12 havarisinden birisidir. İsa yakalanıp,çarmıha gerilmesinden kısa bir süre önce annesi Meryem Ana’yı St Jean’ın yanına bırakır. St.Jean ve Meryem Ana iç karışıklıklar yaşanan Kudüs’ten ayrılıp çağın en büyük kenti olan Efes’e gelirler. Burada çok putperest vardır ve yaşam zordur. Bunu düşünen St. Jean, Meryem Ana’yı Bülbül dağındaki bir kulübede gizler. Her gün gizli gizli buraya gelip yiyecek ve içecek getirir.
Tüm ömrünü hristiyanlığı yayma çalışmalara adayan Saint Jean ölümünden sonra Ayasoluk tepesine gömülür. Azizin kişisel arzusu üzerine çevresine beş mezar daha yapılarak kendi mezarıyla birlikte bir hac motifi oluşturulur.
Vefatından sonra mezarı üzerine küçük bir kilise inşa edilir. Bizans imparatorluğunun parlak dönemlerinde kral olan Justinien ( 527-565) bu ufak kilisenin yerine eşi görülmemiş büyüklükte bir kilise yapılmasını ister. Kısa sürede tamamlanan kilise büyük bir törenle açılır. Kubbeli ve iki katlı olan bu kilisenin sütunlarla çevrili çok güzel bir avlusu vardır.
                                                   ŞİFA    MERKEZİ
Arap akınlarından korunmak amacıyla kilisenin çevresi surlarla çevrilip 20 adet gözetleme kulesi yapılır. Ortaçağ boyunca azizin mezarından kalkan tozların şifa özelliği olduğu düşünüldüğünden hastalıklarına çare bulmak isteyenler bu devirlerde burasını sık sık ziyaret etmişlerdir.
Kilisenin arkasında bulunan hazine dairesi 10.yy dan sonra şapel’e dönüştürülmüş.Bunun yan tarafına ise bir sekizgen görünüşlü bir vaftizhane yapılmış.
Selçuk’ta mutlaka görülmesi gerekli bir yer olan, Saint Jeans kilisesi gezimiz burada bitiyor.Yan taraftaki Selçuk Kalesini’de gezelim mi? Yok oda başka zamana kalsın..

Not : Bazı kayıtlarda Saint Jean, Saint John olarakta bahsedilir.












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder