18 Ağustos 2014 Pazartesi

İNÖNÜ EVİ

Türkiye Cumhuriyetinin ikinci cumhurbaşkanı olan İsmet İnönü’nün 1884 yılında doğduğu ev bir müze olarak düzenlenip, ziyarete açıldı. Konak’ta eski Kadın Hastalıkları ve Doğum hastanesinin hemen arkasında kalan ve burada bulunan bir fırın nedeniyle halk arasında Arap Fırını Caddesi  olarak bilinen caddede yer alan 842. sokakta bulunuyor. Dik bir yokuşta yer alan iki katlı küçük ve sevimli bir ev. Öğrendiğime göre ev İnönü’nün dayısına aitmiş. İsmet İnönü’nün babası Reşit Bey İzmir adliyesindeki görevine atanınca ailece bu eve yerleşmişler. O zamanlarda bu civardaki semtler  Türklerin yoğun olarak  yaşadıkları bir bölgedir. Reşit Bey ve ailesi buraya  taşındıktan kısa bir süre sonrada İsmet İnönü bu evde dünyaya gelmiş.
Ev İsmet İnönü’nün cumhurbaşkanlığı döneminde İzmir Belediye Başkanı olan Behçet Uz tarafından satın alınıp, 1950 yılında ise  İnönü Vakfına bağışlanmış. 1998 yılında başlayan restorasyon çalışmalarının sonlanmasının ardından 24.07.1999 tarihinde ziyarete açıldı. Ziyaretçilere evi gezdiren görevli, İnönü’nün doğum tarihi olan 24 eylül ile ölüm tarihi olan 25 aralıkta burada özel etkinlikler düzenlendiğinden bahsetti.
Evde eşya oldukça az. Çeşitli panolar ve yağlı boya tablolar ile İsmet İnönü’nün yaşantısı anlatılmaya çalışılmış. Bir vitrin içerinde giydiği elbiseler sergileniyor.
1880 yıllarına ait bir İzmir evini göstermesi açısından da ilginç olduğu söylenebilir.
İzmir İnönü Evi
842.Sokak ( İnönü sokağı ) No : 20 Konak - İzmir
Tel : 0232 4455599

Ziyaret Günleri : Salı, Perşembe,Cumartesi Saat : 10-17 arası 








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder