Müzede Hierapolis ve Laodikya kazılarının yanı sıra çevredeki ören yerlerinden elde edilen eserlerde sergileniyor. Bu ören yerlerinden en önemlisi Çivril yakınlarında bulunan Beycesultan Höyüğü. Buradaki kazılardan elde edilen tunç çağına ait olduğu belirlenen arkeolojik buluntular, müzenin değerli eserleri arasında yer alıyor.
Müzenin açık alanında taş eserler, heykeller, lahitler ve mezar taşlarını görmek mümkün.
Müzenin iç kısımları küçük buluntular, heykeller ve lahitler ile tiyatro buluntuları salonu olmak üzere üç bölüm olarak düzenlenmiş.
Küçük buluntular salonu
Denizli ve çevresindeki kazılardan elde edilen küçük arkeolojik eserler bu salonda sergileniyor. Bu buluntuların başlıcaları tören kapları, pişmiş toprak seramikler, cam kaplar, kolye ve diğer takılardan oluşuyor. Küçük buluntular salonundaki sergilenen altın takılar müzenin ayrı bir zenginliği olarak kabul ediliyor. Denizli arkeoloji müzesinin kendi imkanlarıyla yaptığı kazılardan elde edilen arkeolojik eserlerde ayrı bir vitrinde görülebilir. Nümizmatik vitrininde kronolojik bir sıraya göre düzenlenmiş olan Hellenistik, Roma, Bizans ve Selçuklu ile Osmanlı dönemlerine ait altın, gümüş ve bronz paralar yer alıyor.
Heykeller ve lahitler Salonu
Bu bölüm, kazılarından elde edilen lahitler, heykeller, mezar taşları, mimari sütun, sütun başlıkları ve yazıtlardan oluşuyor. Roma döneminde, Yunan ve Hellenistik orijinallerine benzetilerek yapılmış tanrı ve tanrıça heykelleri müzeyi gezenlerin beğenisini kazanıyor. Pişmiş toprak lahit , üzerinde kitabesi bulunan bir lahid ile Laodikeia’da bulunan Sidemara tipi lahit bu salonun en ilginç lahitleri olarak kabul ediliyor.
Müzenin ilginç bölümlerinden biriside Hierapolis Tiyatrosunun buluntularının sergilendiği bu salondur. Tiyatronun sahne kabartmalarının bir kısmında, Apollon ile Artemis'e ait mitolojik olayların anlatıldığı mermer kabartmaları, bazı Roma İmparatorlarının taç giyme törenlerin canlandırıldığı mermer üzerine yapılmış kabartmalar, firizler , tanrı ve tanrıçalara ait sfenksler, bazı kralların büst heykelleri ile mimari örneklere yer verilmiş. Ayrıca tiyatro ile ilgili meclis kararlarını belirten yazıtlar başka müzelerde görülmeyecek kadar değerli eserler. Salonun orta bölümüne ise tanrıça heykelleri yer alıyor.
Hierapolis Antik Kenti ile bütünleşmiş olan bu müze,Hierapolis ziyareti sırasında mutlaka uğranması gereken bir bölüm.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder