14 Ağustos 2014 Perşembe

AMYZON

Amyzon antik kentinin Karya bölgesi içerisinde kalan yerleşimi bugünkü Aydın Koçarlı Gaffarlar köyü yakınlarındadır. Yerleşimlerin isimlerinin kökenleri konusunda ciddi araştırmalar yapan Prof. Dr. Bilge Umar Amyzon isminin bir kelime anlamı bulunmadığından ve büyük olasılıkla Lewi dilinden geldiğini ve Helen lehçesine uygun olarak Amyzon’a dönüşmüş olabileceğinden bahseder.
Kent hakkında fazla bir bilgiye sahip olmamamıza rağmen İ.Ö. 2.yy’da Herakleia kentiyle bir dostluk anlaşması imzalayarak birlikte hareket ettikleri biliniyor. Amyzon aynı zamanda Karya bölgesinin önemli şehirlerinden olan Herakleia, Euromos ve Khalketor şehirlerinin ön safhasında bulunması bu üç şehrin korunmasında önemli görevler üstlenip, bir kalkan gibi savunmalarına yardımcı olmuştur.
Bölgede bulunan bazı yazıtlarda kentte Apollon ve Artemis’e adanmış bir tapınak olduğundan söz eder. Günümüzde tamamen yıkılmış olsa da bu tapınağa ait olduğu sanılan bazı kalıntılar bulunuyor. Amyzon’da henüz arkeolojik bir kazı yapılmadığından günümüze ulaşan fazla bir bulgu olmasa da tiyatrosu, agora ve çeşme kalıntıları kısmen izlenebilir. Bir kısmı görülebilen şehre ait sur duvarları, taş blokların harçsız olarak üst üste dizilmesiyle oluşturmuş. Şehirdeki ilginç yapılardan biriside tonozlu yer altı odalarıdır. Bunların savunmamı, yoksa sarnıç olarak mı kullanıldığı bilinmiyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder