11 Ağustos 2014 Pazartesi

ÇEŞME ILICA'DAN...........ILDIRI'A

Bu gezimizde Çeşme’nin en güzel plajlarından birisi olan Ilıca plajının bittiği yerden, Ildırı Köyüne kadar devam eden sahil yolunda bulunan Çeşme’nin doğal güzelliklerini ve bu güzergahtaki yerleşim merkezlerini tanıtmaya çalışacağım. Yola çıktığınızda ilk olarak yolun sağ tarafında bu civarın en iyi dinlenme tesislerinden birisi olan ‘Tenay Orman içi dinlenme tesisleri’ni görürsünüz. Burası günlük kullanıma açık olduğu gibi çam ağaçlarının altına çadırlarını kurup daha uzun bir süre burada kalmak isteyenlerinde faydalanabildiği bir tesistir. Burada kısa bir mola verdikten sonra, yolumuza devam edip, Ildırı’ya kadar olan yerleşim bölgelerini görelim.


ARDIÇ
Çeşme ve civarında iklim ve toprağının sağladığı olanaklar özellikle üç ağaç türünün bu civarda çok yetişmesini sağlar. Bunların en popüler olanı sakız, diğer ikisi de ardıç ve ladin’dir. Ilıca ile Şifne arasında kalan ve ardıç ağaçlarının yoğun olduğu bölgede aynı isimle bilinir. Ardıç, Şifne yolunda düzgün bir sıra oluşturan ardıç ağaçlarının bulunduğu yerden başlayarak deniz kıyısına kadar uzanan bir yarımadayı içerisine alır. Dik bir yamaç ile deniz kıyısına ulaşan sokakların bitim yerlerindeki ufak plajlar yaz aylarında oldukça rağbet görür.. Ardıç,Ilıca’ya yakın olması ve sakinliği nedeniyle Çeşme’nin tercih edilen bir bölgesidir.





BÜYÜK LİMAN ve PAŞALİMANI

Ardıç çıkışında sol taraftaki yol bir müddet yazlık evlerin arasından devam ederek kısa bir süre sonra Büyük Limana ulaşır. Büyük liman tekneler için iyi bir barınak olduğu gibi aynı zamanda Çeşme’nin mavi bayraklı plajlarından birisidir. Sahilinde bir çok restoran ve dinlenme tesisi bulunur.. Büyük limanın çevresini izleyen yol , bir turistik tesisin büyük bir kısmını kapladığı Paşa Limanı koyuna ulaşır. Burası da Büyük Liman gibi mavi bayraklı plajlardan birisidir. Burada bulunan tesis Çeşme’nin en eski dinlence yerlerinden birisidir. Günlük olarak zİyaretçi kabul edildiği gibi çadır ve karavan turizimine de hizmet vermektedir. Bu tesisin hemen girişinde bulunan tarihi çeşme dalgalara karşı korumalı bir liman olan Paşa Limanı’na demirleyen gemilerin su ihtiyaçları için düşünülmüş ve yıllarca bu amaçla hizmet vermiştir.






ŞİFNE
Ilıcaya 1.5 km uzaklıkta doğal sıcak su kaynaklı kaplıca merkezidir. Şifne, kendi adındaki bir koy ve bunun etrafında yer alan pansiyonlar ile küçük bir otelden oluşur. Pansiyonların hepsinde sıcak su hamamı bulunur.. Otelde ise ikisi açık,birisi kapalı üç adet sıcak su havuzu vardır. Bu bölgede suyun çıkış sıcaklığı 57 derecedir. İçerisinde pek çok mineral içerdiğinden hidro terapik özellikleriyle kemik ve eklem hastalıklarının tedavisine yardımcı olur. Şifne, yurt dışından bu amaç için gelen birçok turisti ağırlar. Körfezin etrafında daha çok günü birlik gelenlerin tercih ettikleri küçük plajlar ile restoranlar vardır. Otelin hemen arka tarafında bulunan sıcak çamurun bazı cilt hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olduğu bilinmektedir.



REİSDERE
Reisdere, Rum yerleşimi sırasında yaklaşık 2000 kişinin yaşadığı büyük bir köydü . Burada yaşayanlar geçimlerini bağcılık ile sağlamışlardı. Rumların bu bölgeden gitmesinden sonra buraya yerleşen Türkler bağcılıkla ilgilenmeyip uzun yıllar tütüncülükle uğraştılar.
Tütün ekim yerlerine gelen kısıtlamadan sonra çoğu aile turizm ile ilgili çalışmalara yönelerek tarımı tamamen bırakmıştır. Küçük bir alanda sadece kavun ve domates üretimi yapılmaktadır. Burada Rum yerleşimi sırasında bulunduğu söylenen bir manastır ve iki değirmenden günümüze ulaşan bir kalıntı yoktur. Reisdere düzenli ve bakımlı yolları, her zaman temiz görüntüsüyle Çeşme’nin sessiz yerlerinden birisidir.




GERMİYAN 
Eski bir Türk köyü olan Germiyan, yaklaşık 500 yıl önce kurulmuştur. Kütahya’da bulunan Germiyan oğullarından ayrılan bir boy bu bölgeye gelerek bu köyü kurmuş. Kurulduğu günden beride ismi hep aynıdır. Oldukça mütevazi bir köy olan Germiyan dar sokakları ve kendisine özgü evleriyle şirin bir yerdir. Sahil kısmında yazlık evlerin ve sitelerin bulunduğu bölüm Germiyan Yalısı olarak bilinir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder