15 Ağustos 2014 Cuma

MARMARİS, KALESİ VE MÜZESİ

Bu günkü Marmaris ilçemizin bulunduğu bölgede yerleşimin çok eski tarihlere İ.Ö. 3400 ‘e kadar uzandığı biliniyor. Antik dönemlerde bu yerleşim Phyckos (Pricus, Fiskas) ismiyle bilinmekteydi. Phyckos isminin Kayra dilindeki ‘Doğa kenti’ sözcükleriyle bağlantılı olduğu hakkında görüşler vardır. Antik dönem yazarlarından Herodot ve Strabon buradan önemli bir liman kenti diye bahsederler. Gerçektende Phyckos, Batı Anadolu’nun önemli kentleri olan Mylasa, Alabanda, Efes ve Miletos’un limanı olmuştu. Antik şehirleri Phyckos’a bağlayan yolların izleri günümüzde bile bazı yerlerde seçiliyor. Özellikle Mısır ile olan ticarette bu liman önemli bir kapı görevi görmüştü. Şehrin kendi adına bir parası olması da bağımsız bir şehir devleti ve kuvvetli bir ekonomisi olduğunun göstergesi olarak kabul ediliyor. Uzun bir süre Rodos hakimiyetinde kalan yerleşim daha sonra Büyük İskender, Bergama Krallığının, Roma ve Bizans’ın yönetimine geçti. Menteşeoğulları’nın ardından Osmanlı’lar bu bölgeye hakim oldular. Zamanının önemli bir liman kenti olan yerleşimden günümüze birkaç sur duvarı ile az miktarda liman kalıntısı ulaştı. Araştırmacı George Bean’e göre bir çok uygarlık boyunca önemli bir liman kenti olan Phyckos’tan günümüze bu kadar az kalıntı kalmasının nedeni, kentin binalarının sökülerek buradan çıkan taşların ve diğer malzemelerin başka şehirlerin inşası sırasında gemilere yüklenerek buradan götürülmesinden kaynaklanıyor.

                                               MARMARİS  KALESİ
Marmaris Kalesi ile ilk bulgulara antik Phyckos şehri zamanında rastlamaktayız. Büyük İskender’in şehri kuşatması sırasında tüm şehir halkı kale içerisine toplanarak şehri savunmaya çalışırlar. Savunma başarılı olamayınca İskender’in orduları kaleyi ve şehri yıkarak yağmaladılar. Bu gün Marmaris’in Kemeraltı semtinde bir tepenin üzerinde görülen görülen kale, Kanuni Sultan Süleyman’ın Rodos Seferi sırasında 1522 yılında eski kalenin olduğu alana yaptırılmış. Birinci Dünya Savaşı sırasında bir Fransız savaş gemisinden açılan topçu ateşiyle büyük bir kısmı yıkılır. Daha sonra restore edilip 1991 yılında Marmaris Müzesi olarak ziyarete açıldı.
                                                          MARMARİS MÜZESİ
Marmaris kalesi içerisinde yer alan Marmaris Müzesi küçük bir müze olmasına karşın içerdiği çok önemli arkeolojik eserler nedeniyle yurdumuzun önemli arkeolojik müzeleri arasında  yer almakta. Müzede başta Knidos olmak üzere Datça ve Marmaris ilçelerindeki antik yerleşimlerde yapılan kazılar sonucunda bulunan arkeolojik eserler sergileniyor. Yörenin en büyük antik yerleşimi olan Knidos'ta bulunanlar ayrı bir salonda sergileniyor.Müze kış günleri 08 -17.00, yaz mevsiminde ise 08.00 - 19.00 arası ziyarete açık.























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder