17 Ağustos 2014 Pazar

EFLATUNPINAR HİTİT ANITI

İlginç bir tapınım alanı olan Eflatunpınar Anıtı, Beyşehir gölünün on kilometre uzaklıkta bulunan bir doğal su kaynağının başlangıcında yer alıyor. Bu anıtın 13 yy’da Hitit döneminde yapıldığı biliniyor. 
Anıtın ilk olarak 1849 yılında fark edilmesinden  sonra bu bölge bir çok araştırıcının ilgisini çekti.   
Anıtın yapılması sırasında on altı adet dikdörtgen blok kullanılmış. Bu taş blokların üzerinde bulunan kabartmalarının hepsinin ayrı ayrı ve bütün halinde bir anlam ifade ettikleri düşünülüyor. Anıt yedi metre eninde dört metre yüksekliğinde.
Konya Müze Müdürlüğünün 1996 yılında başlattığı kazı ve düzenleme çalışmaları sonucunda anıtın önündeki havuz ile bir bütünlük oluşturduğu saptanmış. Bu inceleme sırasında anıtın yapıldığı taşlar ile bunun yanında yer alan havuzun aynı blok taşlar kullanılarak yapıldığı belirlenmiş. Havuz duvarının üzerinde tahtlarında oturan iki pınar tanrısı da bu araştırma sonucunda ortaya çıkartılmış.
 Eflatunpınar Anıtını oluşturan blok taşları üzerinde figürler yer alıyor. Ana temada  toprak, su ve güneş ön planda işlenmiş.  Üstte bir güneş motifinin  altında tanrı ve tanrıça betimlenmiş. Bu motifin altında elleri yukarı doğru kalkmış olan figürler tanrı ve tanrıçayı selamlamakta.

1998 yılı çalışmalarında anıtın alt kısımlarında elleri göğüslerine kavuşturmuş  beş adet tanrı kabartması daha saptanmış. 







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder