16 Ağustos 2014 Cumartesi

GEMİLER ( Saint Nicolas ) ADASI

Gemiler adası Fethiye körfezinin doğu kesiminde, Ölüdeniz'in  yanındaki koyda yer alır. Bu ada tarihsel önemi yanında günümüze kadar ulaşmış  bulgularıyla  bölgeden geçen yatların ve sahilden ulaşan meraklıların her zaman ilgisini çekmiştir. Fethiye'ye gittiğim zamanlarda bu ilginç adayı  görmek istediğim halde  bir türlü fırsat bulamazdım. Geçen hafta sonu   seyahatim sırasında  bu  düşüncem tekrar oluştu. Tek endişem sahilden adaya götürecek bir tekne bulma zorluğuydu. Mutlaka  bulurum  dedim ve çıktım yola. Hisarönü ve Kayaköy’ü geçince  sağ tarafa ayrılan yol kayalar arasında kalmış tarihi manastıra, Afkuleye  ulaştırır. Ben hiç düşünmeden sol tarafı izledim. Yaklaşık 15  dakika orman içerisinden giden asfalt yol, Gemiler koyuna kadar devam etti. Ağaçların denize kadar uzandığı bir enfes bir görüntü. Mavinin çeşitli tonlarından oluşan  dalgasız bir deniz ve  Gemiler Adasının ilk görüntüleri.. Etrafı seyretmekten ziyade,endişeli gözlerle sahilde bulunan 3-5 kişiye''bizi karşıya geçirebilecek bir tekne bulabilir miyiz ? '' diye  sorular yönelttim. Ufak bir araştırma sonucunda  motorlu bir kayık bulma başarısını gösterdim.
Gemiler Adası ortaçağ denizcilerin rehber kitabında Saint Nicolas ismiyle bilinir. Noel baba olarak bilinen Saint Nicolas'ın Demre'de doğup büyüdüğü bilinmesine rağmen Gemiler Adasında da yaşadığı  yönünde  bazı  bilgiler  bulunuyor. Adanın  yabancılar tarafından  bu isimle de  anılmasının nedeni  bu olsa gerek. Ada V.yy dan itibaren  Avrupa'dan ve Doğu Akdeniz ülkelerinden kalkan ticaret ve gezi gemilerinin rotası üzerindeydi. Ayrıca Roma İmparatorluğunda  hristiyanlığın resmi din olarak kabul edilmesinden sonra Avrupa ve İstanbul’dan Filistin topraklarında bulunan kutsal yerleri ziyaret etmek amacıyla çok kişi  buralara  gitmek istedi. Bu devirde kara ulaşımı tehlikeli ve yorucu olduğundan genellikle daha rahat olan  deniz yolu tercih edilmekteydi. Uzun süren bu yolculuk sırasında seyahat edenlerin dini inançlarını yerine getirmeleri ve birazda dinlenmek için  mola yerlerine gereksinimleri vardı. Bu dönemlerde Saint Nikolas  adası, içeriğindeki  kiliseler nedeniyle deniz  yolu üstündeki   en önemli kutsal yerlerinden birisi olduğu bilindiğinden bu istikamette seyreden gemilerin mutlaka ziyaret ettikleri  bir yerdi.

Tekne  adaya doğru yaklaşırken burayı özellikli  kılan yapıları da  görmeye başlıyorum.İlk izlenimlerimlere  göre  ada  yaklaşık 1000 m uzunluğunda Orta kesimlerinde yer alan  ufak  bir tepe ile  buradan  sahile kadar uzanan yamaçlardan oluşmuş. Tarihi iskelesi ile bunun etrafındaki yapıların depremler nedeniyle yıkılarak zaman içerisinde sular içerisinde kaldığı söyleniyor. Kuzey tarafını  çeviren sur duvarları kısmen yıkıldığından  belli belirsiz. Ada üzerinde V. ve VI. yy da yapıldığı düşünülen dört adet kilise ile bunları birbirine bağlayan galeriler, anıt şeklinde mezarlar, su sağlayan sarnıçlar ve erzak depoları ile az miktarda ev kalıntısı görülebilir. Karaya   çıktığımız zaman karşıma ilk olarak batı kilisesi çıktı. İkinci kilise ise yukarı çıkan patika yolun yamacında bulunuyor. Doğu tarafında bulunduğu söylenen kilise tamamen yıkılmış. Adanın en büyük kilisesi tüm çevreyi gören adanın en yüksek yerini oluşturan bir tepenin  üstünde yapılanmış. Zamanında çok miktarda ziyaretçinin toplu olarak ibadet yapmasına olanak veren bu büyük kilise, VII. yy da Anadolu'ya yapılan Arap akınları sırasında talan edilip yakılmış. Büyük kilisenin yan tarafında bulunan  mezarların  burada görev yapan rahiplere ait olduğu düşündüm. Daha çok sahil kısmında yerleri belli olan evlerden ise günümüze ulaşan  fazla bir bulgu  yok. Kiliseleri birbirine bağlayan dehlizler  çok ilginç. Gezim bitiyor. Büyük kiliseye kadar yukarı çıkan patika yolu izlemiştik,  aynı yoldan tekrar sahile geldik. Adanın antik liman tabir edilen bölgesinden kıyıdaki ev kalıntıları ile sur duvarlarını  görmek mümkün. Yaklaşık  iki saattir bu adadayım. Artık gitme vakti...Geri dönerken Türkiye'de ne kadar ilginç yerler var diye düşünmekten kendimi alamadım.











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder