11 Ağustos 2014 Pazartesi

ILICA

Ilıca ile ilgili ilk bilgiler antik yıllara kadar uzanır. Bu dönemde Ilıca Eyhrai şehrinin sayfiye yeridir. Bu medeniyetin yok olmasıyla birlikte etkinliğini kaybetmiş ve yüz yıllarca bomboş kalmıştır. Evliya Çelebinin 1671 yılında yazdığı seyahatnamesinde Ilıcadaki sıcak su kaynaklarından bahsederek çevreden gelen pek çok kişinin bu sıcak sular sayesinde hastalıklarına şifa bulduğunu yazar. Aradan geçen yıllarda depremler ve ekonomik nedenlerden dolayı Ilıca önemini kaybeder.1832 yılına kadar Ilıcada tek bir bina dahi yoktur. Bu devirlerde buraya gelen bir Fransız yazar bu bölgeyi çok beğenip çeşitli dergi ve gazetelerdeki yazılarında Ilıca’yı överek buradaki sıcak su kaynaklarının bazı romatizmal ve kemik hastalıklarına iyi geldiğini ayrıntılı olarak anlatır. Aynı yazarın 1862 yılında yayınladığı ‘ Küçük Asya ‘kitabında da Ilıca’dan övgü ile bahseder. Bu yazılar Mısırlı zengin bir paşanın dikkatini çekmiş ve uzun zamandır şikayetçi olduğu romatizma ağrılar nedeniyle buraya gelerek kısa bir sürede iyileşmesi, bölgeye olan ilginin artmasına neden olmuştu.Bu gelişmeler sırasında Karabina Ali Efendi bölgenin ilk oteli olan Karabina otelini açar.Bunu Rasim Palas ve İstanbul otelleriyle arka arkaya açılan diğer oteller izler.
Bu bölgede çıkan 55 derece sıcaklığındaki su başlıca Hamidiye ve Topan adı verilen iki kaynaktan çıkmaktadır .Bu suyun içerdiği mineraller ve erimiş gazlar günümüzde de bazı kronik dejeneratif ve iltihabi kemik hastalıklarına iyi geldiğini ve kemik kırıklarını daha çabuk iyileştirdiği bilinir.Ilıcada ki tüm otellerde bu suyun kullanıldığı sıcak su banyoları vardır. Şifalı su Yıldız burnu mevkinde denizin içerisinden çıktığından bu bölgede doğal sıcak su banyoları oluşturur.

Ilıcaların hızla geliştiği yıllarda İzmir’de bulunan Levantenlerin Yıldız burnunda köşkler inşa etmesi ve plaj evleri yapı kooperatifinin 1956 yılında biten yazlık evlerin sağladığı hareketlilik bu bölgede turizmin başlangıcı olmuştur. Bu zamanlardan sonra çok tanınan Ilıca Plajı Çeşme’nin en güzel plajlarından birisidir . Plaj İstanbul dağı ile Yıldız burnu arasında kalan yaklaşık iki kilometre uzunluğunda bir sahili kaplar. Ilıca plajı ve deniz kısmı ince kumdur.Denizinin yosunsuz ve yaklaşık yüz metre kadarki kısmının sığ olması en beğenilen özellikleri arasındadır. Rüzgara açık bir konum gösterdiğinden sürekli dalgalı fakat suyu sıcaktır. Ilıca’nın devamında bir yat limanı ile yelken kulübünün bulunduğu Yıldız burnu özellikle yelken sporlarına meraklı olanların ilgi gösterdiği bir bölgedir.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder