8 Ağustos 2014 Cuma

LATİFE HANIM ANI EVİ



                 
Zübeyde Hanımın son günleri geçirdiği,Atatürk'ün eşi Latife Hanıma ait olan iki katlı ev, İzmir Valiliği ve Karşıyaka Belediyesininçalışmaları sonucunda, aslına uygun olarak restore edilip, ilgilenenlerin ziyaretine açılması memnuniyet yarattı.
Latife Hanım Anı evi, Karşıyaka Bahriye Üçok Bulvarında  bulunan Karşıyaka Belediyesi binasının  arka sokağında geniş birbahçenin içerisinde.
Köşkteki eşyaların tamamının  Atatürk zamanında  kullanılanlardan olması  için özel bir çaba gösterildiği belli oluyor. 100-150yıl geçmişi olan bu eşyalar titiz bir çalışma ile toplanıp,aslına ygun  bir bakımdan  sonra  bu evin dekoru için kullanılmış.
2 katlı olan köşkün giriş katının büyük bir kısmını, misafirlerin kabul edildiği  oturma odası ile yemek odası kaplar. Bu odalarınnın  eşyalarını oluşturan  koltuk grupları, büfeler,eski saatler,yemek takımları,gramafon,eski halılar ve çeşitli tabloların uygun dizaynı  günleri çok güzel yansıtmakta.
Gene alt katta bulunan  küçük bir çalışma odasının  dekorunu, bir çalışma masası ile o zamanlarda kullanıldığı düşünülen eski bir gaz lambası oluşturulmuş.
Köşkün ikinci katında geniş bir hol, 3 yatak odası ve banyo bulunmakta. Zübeyde Hanım ve Latife Hanımın kendi yatak odalarında koltukta otururken  ve bir çalışma masasının başında ise ayaktaduran Atatürk'ün aslına çok benzer olan balmumu heykelleri  ilgi topluyor.
Binanın gece aydınlatması ve bahçe düzenlemesi kusursuz. Bahçesindeki kafeterya ise köşkü ziyarete gelenlerin kullanımı  için düşünülmüş.
Anılarla dolu olan bu köşk, 9 Eylül 1922 tarihinde İzmire giren Türk ordularının ilk karargah olup Atatürk ile Latife Hanımın ilk karşılaştıkları yerdir. Zübeyde Hanımın son günlerini geçirdiği evolması ve pek çok önemli  toplantıya ev sahipliği yapması nedeniylede ayrı bir önem taşıyor. 








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder