17 Ağustos 2014 Pazar

UŞAK MÜZESİ

Karun Hazinelerinin sergilendiği önemli müzelerimizden birisidir. Müzede sergilenen taş ve mermer eserlerin başlıcalarını  Blaundos antik şehrinden getirilen heykeller ile genellikle Roma döneminde ait mezar stelleri ve üzeri yazılı olan taşlar ve sütun başlıkları oluşturuyor.
Vitrin içerisinde sergilenen  buluntuların tarihi Tunç çağına kadar uzanıyor. Bunlar yöreye özgü motif ve şekil içeren testiler, baltalar ile Helenistik ve Roma çağına ait olan toprak kaplar ve cam eserlerdir.
Başka  bir vitrinde Uşak Müzesi'ne bağlı ekiplerin arkeolojik araştırmaları sonucunda bulunan  altın takılar, cam kaplar ufak heykelcikler ile sikkeler yer alıyor.
                                  KARUN  HAZİNELERİ
İ.Ö. 560-546 yılları arasında Lidya kralı olan Kresüs (Karun) dönemine ait olan Uşak Güre kasabası yakınlarındaki timülüslerden 1960’lı  yıllar da  kaçak kazılar ile çıkartılıp, Amerika’ya kaçırılan paha biçilmeyecek kadar değerli olan eserleri içeriyor. Kültür Bakanlığımızın 1987 yılında açtığı ve 1993 yılında sonlanan dava süreci sonunda yurdumuza getirilen Karun Hazineleri Uşak Müzesinde sergileniyor.
Toplam 450 adet olan Karun Hazinelerinin   yaklaşık 300 adetini izlemek mümkün. Kalanlar müzenin deposunda koruma altına alınmış.  
Teshir salonunun büyük bir kısmı Karun Hazinelerine ayrılmış. Birinci büyük vitrinde, 1966 yılında İkiztepe tümülüsünden kaçırılan gümüş  eserler, ikinci  vitrinde, 1965’te  Toptepe tümülüsünden Amerika’ya götürülen altın  eserler, üçüncü  vitrinde ise  Uşak Müzesi'nin Basmacı tümülüsündeki kazılar sonucu bulunan Lidya eserleri yer alıyor. Uşak Müzesindeki yer sıkıntısından dolayı toplam 35573 kayıtlı arkeolojik eserin sadece yüzde onu sergileniyor. Kalanlar müzenin deposunda bekletiliyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder