18 Eylül 2014 Perşembe

MUĞLA YAKINLARINDA ANTİK KENTLER-2

Narasa : Milas yakınlarındaki Narhisar köyünün bulunduğu yerde olduğu tahmin edilen antik dönem yerleşkesidir. Çevresinden günümüze ulaşan bir kalıntı olmadığı gibi her hangi bir bilgide yok. Çok küçük bir yerleşim olduğu düşünülüyor.
Oranion : Bodrum Yalıkavak Garipler köyü yakınlarındaydı. Attika Delos Deniz birliğine üye olduğu bilinmesine karşın yerleşim hakkında başka bir bulgu bulunmuyor.
Kasara : Marmaris Bozburun Serçe Limanı yakınlarında olduğu tahmin ediliyor.
Karmylessos : Fethiye Kayaköy'ün yerleşke alanında bulunduğu düşünülen antik dönem Likya kentidir.
Kalynda : Ortaca İlçesine bağlı Şerefler Köyünün olduğu yerdedir. Antik dönem yazarlarından Strabon ve Herodotos bu yerleşimden bahsederler.
Küçük bir yerleşim olan Kalynda, zaman zaman yakınında bulunan iki büyük kent olan Kaunos ve Knidos'un yönetimi altına girmek zorunda kaldı.
Kallipolis : Gökova Köyünün yakınlarındaki bir tepenin üzerinde bulunan küçük bir yerleşim olduğu düşünülüyor. Az miktarda yüzey bulgusu dışında bir kalıntıya rastlanmadı.
Hippokome : Dalaman Çöğmen köyüne yakın bir tepenin üzerindedir. Kelime anlamı olarak atların ülkesi anlamına gelir. Az miktarda bina kalıntısıyla, çevredeki kayalıklarda bulunan kaya mezarları kentten kalan bulgulardır.
Kalketor : Milas Karakuyu Köyü yakınlarında yer alan antik dönem yerleşimidir. Attika Delos deniz birliği üyesi olan kent, Hellenistik dönemde önce Euromos'a daha sonra ise Mylasa'ya bağlandı. Şehirden kaldığı düşünülen az miktardaki taş blok haricinde arkeolojik önemi olan başka bir bulgu görülmedi.
Lidai : Fethiye Kapıkargın Köyündedir. Kent ile ilgili Roma dönemiyle tarihlenen iki mezar haricinde bir kalıntı görülmedi.
Panamara : Yatağan Bağyaka köyünün yakınlarındadır. Şehir olmasından ziyade yakınında bulunan Stratonikeia Antik şehrinin ibadet alanı olduğu düşünülüyor. Burada büyük bir tapınak olduğu düşünülmesine rağmen araştırmalarda bir bulgu görülmedi.
Phoinix (Phonikos ) : Bir Karya kentidir. Şehre ait kalıntılar Marmaris Taşlıca Köyü, Asar Tepe olarak bilinen yükseltinin üzerindedir. Köyden Phoinix yerleşimin bulunduğu alana kadar uzanan patika yol muhtemelen antik dönemden kalmıştır. Kentin akropolis alanı bu tepenin üzerinde olup, agora ise daha alt kısımdadır.  Çevrede antik dönemden kalmış bir kaç yapı kalıntısına rastlanır.
Hydas : Bozburun Selimiye'nin yerleşkesinin olduğu yerde bulunan antik dönem yerleşimidir. Sahilde antik dönemden kalmış bir kale burcu ve bunun çevresindeki birkaç mezar vardır.
Pidasa : Yatağan Eski Hisar köyünün yakınlarındadır. Kentin ana yerleşkesinin yeri tartışma konusudur. Stratonikea'ya yakın bir konumda olmasına rağmen onun kadar gelişmemiş bir kentti.
Pisye : Muğla Merkez Yeşilyurt Bucağının yerleşkesindedir. Yeşilyurt'un güneyindeki duvar ve temel kalıntılarının bu yerleşimden kaldığı düşünülüyor. Seramik kalıntılarına ise daha geniş bir bölgede rastlandı.
Uda : Milas, Damlıboğaz Köyünün olduğu yerdeydi. İÖ 5.yy'da Attika Delos Birliğine girdiği ve İÖ 2. yy' da sikke bastırdığı biliniyor. Bunlar dışında kent ile ilgili başka bir bilgi yoktur.
Tymnos : Yeri tam belirlenemese de Marmaris Bozburun yakınlarında olduğu düşünülüyor.
Thyssanos : Söğüt Köyünün güneybatısında bir yükseltinin üzerinde Thyssanos Şehrine ait olduğu sanılan  duvar kalıntıları vardır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder