15 Eylül 2014 Pazartesi

UŞAK ÇEVRESİ ANTİK DÖNEM YERLEŞİMLER

Sebaste : Sivaslı İlçesi Selçikler Beldesi yakınlarında Banaz Çayının suladığı geniş bir ova üzerindedir. Bu bölgede İÖ 4 bin yıllarından beri yerleşim olduğu biliniyor. Sebaste şehri ise İÖ 4.yy'da İmparator Augustos tarafından Apollon kehanet merkezinin tavsiyesine uyarak kurulmuş.
Şehre ait kalıntıların Sivaslı ile Selçik ilçeleri arasındaki geniş bir bölgede görülmesi Sebaste Antik kentinin yerleşimin buralara kadar uzandığını gösteriyor.
Kent Frigya'nın 12 önemli şehrinden birisi olup, yerleşim olarak dönemin önemli ticari akışkanlığını sağlayan Kral Yolu üzerinde yer almaktaydı. Aynı ticari yol üzerinde yer alan dönemin önemli iki şehri Akmonia ile Menderes civarında yerleşkesi bulunan Enumeia'ya giden yolun tam ortasında bulunuyordu. Bu ticari avantaj şehrin gelişmesini ve zenginleşmesini sağlayan önemli bir faktördü.
Doğu Roma döneminde ise eski önemini kaybederek bir psikoposluk merkezine dönmüştür.
1966-1978 yılları arasında Prof.Dr. Nezih Fıratlı yönetiminde yapılan kazılarda kentin psikoposluk merkezi olduğu dönemden kaldığı düşünülen iki kiliseye, tiyatro ve Roma Hamamına ait kalıntılara rastlandı. Nekropol alanı köyün güneyinde Çingil Çayının etrafındadır. Bu alanda mezarlara ve üç adet tümülüse rastlandı.
Uzun yıllar boyunca kendi sikkesini basması kentin yarı özgür olduğunun bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Sikkelerinin üzerinde şarap tanrısı Dionysos, baş tanrı Zeus, ana tanrıça Kybele, Ay tanrısı Men ile bazı imparatorların motifleri işlenmişti.
Bu çevreden çıkan ve arkeolojik değeri olan eserler Uşak, Afyon ve İstanbul Arkeoloji Müzelerinde görülebilir.

Güre Tümülüs : Tümülüs Güre Köyünün kuzeyinde Gediz nehrinin kıyısındadır. Karun Hazineleri bu tümülüsten çıkarıldı. Antik Bagis kentinin de bu bölgede olduğu düşünülüyor. Karun Hazineleri hakkında araştırma yapan uzmanlar buluntuların Lidya Krallığın son günleri olan İÖ. 6 yy'a ait olduğu kanısına vardılar. Hazinenin bulunduğu tümülüsteki mezar odasınında Lidya'nın son kralı olan Kral Krezüs'e ( Karun'a) ait olabileceği gibi bu dönemdeki üst düzey bir yöneticiye, önemli bir komutana veya o yıllarda Anadolu'yu işgal eden Pers İmparatorluğunun bir yöneticisine ait olma olasılığı da yüksektir. Gerçi Lidya kralları Sart kentinin yakınlarında yer alan Bintepe denilen özel bölgeye gömülmekteydi. O nedenle mezarın kime ait olduğu tartışmalı bir konudur.
Tümülüs şeklindeki mezar odalarında ölen kişi önce mezar odasına yerleştiriliyor sonrada üzeri toprak ile kapatılıyordu. Önemli bir kişi gömüleceği zaman ise mezarın üzerine konulan toprak miktarı arttırılarak mezar tümülüs haline getirilirdi. Mezar odasının içerisine yiyecek ve içeceğin yanı sıra ölen kişinin şahsi eşyaları, parfümleri ve o kişiye ait mücevherlerde bırakılırdı. Mezar odasına silah konulmazdı. Yurt dışına kaçırıldıktan sonra uzun araştırmalar sonucunda yurt içine tekrar getirilen Karun Hazineleri Uşak Arkeoloji Müzesinde sergileniyor.

Mesotimolos : Eşme Aydınlık Köyü yakınlarında bulunan bir tümülüstür. Etrafındaki kayalıklarda Lidya dönemine ait çok miktarda kaya mezarları görmek mümkün.

Alaudda : Romalılar döneminde Sebaste kentine bağlı ufak bir yerleşim olarak kabul edilir. Hacımköy yakınlarındadır. Şehrin nekropol alanı kaçak kazılar nedeniyle çok zarar görmüş. Bu alandaki mezar kalıntıları haricinde günümüze ulaşan bir bulguya rastlanmadı.

Kremon Agora : Banaz Ahat Köyü yakınlarında Ünlü Kral Yolunda yer almaktaydı. W.M.Ramsay 'Anadolu'nun Tarihi Coğrafyası' adlı kitabında bu kentten bahseder. Kentten günümüze ulaşan bir kalıntı saptanmadı.

Pepouza : Karahallı İlçesi Kayakuplu Köyü yakınlarındadır. Roma döneminde kurulan kent önemli bir Hristiyanlık merkeziydi. Bizanslılar dönemine kadar varlığını sürdüren kent ile ilgili bilgiler bu kadarla sınırlı. Bölgedeki araştırmalarda manastır, tiyatro ve az miktarda mimari eserlere rastlandı. Alman, Amerikalı ve Avusturyalı bilim adamlarının ilgisini çeken bu kentte pek çok kez yüzey araştırması yapılmış olmasına rağmen kazı çalışmalarına henüz başlanmadı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder