17 Eylül 2014 Çarşamba

MUĞLA ÇEVRESİ ANTİK KENTLER-1

Amnistos : Marmaris'in yaklaşık 10 km.kuzey batısında yer alan antik dönemde Rodos Krallığına bağlı bir yerleşimdi. Bölgedeki ilk araştırmalar 1954 yılında Bean ve Cook tarafından yapıldı. Bu araştırmalar sırasında bir kaleye ait olan kule ile körfezin kıyısında bulunan rıhtım duvarları ve az miktardaki seramik kalıntıları dışında başka bir bulguya rastlanmadı.
Antik dönem yazarlarının bu kentten bahsetmedikleri biliniyor.
Araksa : Fethiye Ören (Evren) Köyü yakınlarında konumlandığı düşünülen antik dönem yerleşkesidir. Kentin kuruluşu hakkında bilgi yoktur. Tarihte bilinen ilk ansiklopediyi yazan Plinius, eski Likya birliğinden bahsederken bu birlik içerisinde yer alan 36 kent ve kasaba arasına Araksa'yıda sayar. Kentin kalesine ait olduğu sanılan birkaç taş yığınından başka günümüze ulaşan bir kalıntı yoktur.
Aloanda : Fethiye Kabaağaç Köyü'nün kuzey batısında yer alan bir Likya şehridir.
Daidala : Yerleşkesi Fethiye'nin 20 km. batısında yer alan İnlice Köyü yakınlarındaki İnlice Asarı denilen tepenin üzerindedir. Strabon kentten bahsederken oldukça sarp bir konumda ve üç yanı kale duvarlarıyla çevrili bir yerleşim olarak tanımlar. Günümüze sur duvarları, sarnıçlar, bir eve ait olan bina temelleri ve bir kaç kaya mezarından başka bbir bulguya rastlanmadı.
Euhippe : Dalaman yakınlarındaki Alacaatlı Köyü yakınlarında olduğu tahmin ediliyor. Kentten günümüze ulaşan bir kalıntı yoktur. Bölge ile ilgili çalışmalarıyla bilinen İskoçyalı arkeolog William M.Ramsay kentin Roma döneminde sikke bastığından bahseder.
Hydai : Milas İlçesinin 6 km. Güney batısındaki Damlıboğaz Köyü yakınlarında yer alır. Bu bölgede iskanın İÖ 3000 yılına kadar uzanmasına rağmen Hydai Kenti İÖ 478 yılında kuruldu. Şehrin ismi Grekçe'de su anlamına gelmektedir. Hydai Kentinde Bizans dönemine kadar bir yerleşme olduğu biliniyor.
Hydai Antik Kenti kazı çalışmaları Milsa Müzesi ve Muğla Ünivresitesi Arkeoloji bölümü tarafından 2000 yılından beri süregelmektedir.Kazılar sırasında iki büyük mezara rastlandı. Gene bu çalışmalar sırasında bulunan
taş blokların şehirdeki bir tapınağa ait olduğu düşünülüyor. Kentin akropolunun Damlıboğaz Köyünün arkasındaki tepede yer alıyordu. Bu bölgede bulunan bazı kalıntıların akropola ait olduğu düşünülüyor. Kent surlarına ait çok az buluntuya rastlanmış. Burada antik dönemden kalan taşların çoğu Damlıboğaz Köyündeki evlerin yapımında kullanılmış.
Kazı ve araştırmalar sırasında bulunan arkeolojik eserlerin büyük bir bölümü Milas Arkeoloji Müzesinde sergileniyor.
Kildara : Yerleşkesi tam olarak belirlenemedi. Bodrum Gümüşlük yakınlarındaki Kozyaka Köyünün güneyinde yer aldığı düşünülüyor.Kentin Attika-Delos Deniz birliğine üye olduğu biliniyor. Bunun haricinde bir bilgi ve kalıntı mevcut değildir.
Kindye ( Kindya) : Milas yakınlarındaki Kemikler ile Üçpınar Köyleri arasındaki bir tepenin üzerindedir. Attika-Delos Deniz Birliğine üye olduğu bilinen kent hakkında fazla bilgi yoktur. Kentin İÖ 300 yıllarında ticari önemini kaybederek Baryglia'nın yönetimi altına girdiği biliniyor. Arkeolojik araştırma yapılmadığı için kent hakkında bilinenler bukadarla sınırlıdır.
Kyllandos : Ula İlçesi nin batısında Okkakaş diye bilinen yükseltinin üzerindedir. Akropolis'in yeri kısmen bellidir. Tapınağa ait olduğu düşünülen temel kalıntıları, birkaç sarnıç ve günümüze az miktarda ulaşan kent duvarlarına ait surlar dışında kente ait bir bulgu yoktur. Muğla Ünivresitesi Arkeoloji bölümü tarafından yüzey araştırmalarına başlanan antik kentte kazıların yakın zamanda başlaması planlanıyor.
Larymna : Marmaris Bozburun yakınlarındaki Asartepe üzerindedir. Kentin yerleşiminin İÖ 2000 yılına kadar uzandığı düşünülsede Larymna şehri ile ilgili bilgiler yetersizdir. Antik dönem kaynaklarında şehrin adına rastlanılmaz.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder