13 Eylül 2014 Cumartesi

BALIKESİR’İN EGE BÖLGESİNDE KALAN ANTİK YERLEŞİMLERİ

Adramytteion :   Burhaniye Ören arasındaki bir bölgede  bulunduğu düşünülen fakat yeri tam olarak belirlenmemiş olan antik dönem yerleşimidir. Birkaç küp ve seramik kalıntısı dışında bir bulguya rastlanmadı. Diğer kıyı kentlerde olduğu gibi şehrin taşlarının deniz yoluyla başka kentlere taşındığı düşünülüyor. Strabon Antik Anadolu Coğrafyası adlı eserinde Troas Bölgesinde Lidyalılar tarafından kurulduğunu  ve sonradan Atinalılar tarafından kolonize edilmiş olan bir liman kenti olarak bahseder.

Thebai ( Thebe ) : Balıkesir Havran İlçesi Kumluca yerleşkesi  yakınlarındadır. İlyada destanında (İÖ 1200 yıllarında )  Troia Savaşı sırasında bu kentin varlığından bahsedilir. Bölgede araştırmalar yapan Erkmen Senan bu kentte ait pek çok kalıntı bulunduğunu ve bunların zaman içerisinde yağmalanması riski bulunduğunu bunu önlemek için acil önlemler alınmasını gerektiğini bildirir. Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Engin Beksaç’ta aynı düşüncedir. Burada kazı yapılması halinde pek çok buluntuyla karşılaşılacağından bahseder.

Killa : O zaman İda olarak bilinen Kaz Dağlarının yamaçlarında olduğu düşünülen fakat yeri tam olarak bilinmeyen bir yerleşimdir. Strabon bu kentten Antrandos şehri yakınlarında bir konumda olduğundan bahseder. Strabon  Killa şehrinde  Apollon’un kutsal bir tanrı olarak görüldüğünü de yazmış. Bunun haricinde bir bulguya ulaşılamadı. 


Kytonion  : Bergama ile Erdek arasında Kozak Çayının üst kısımlarında Asar diye bilinen bölgede yer alır. Kent Bergama ile  Adramiton ticari yolunun üzerinde olması şehrin ticari hayatına bir canlılık getirdiği düşünülüyor. Hitit metinlerinde Assuva ismiyle bilinen Batı Anadolu’nun bu bölgesi antik çağda Hitit’lilere karşı yapılan İonya ayaklanmasında Kytonion kentinin de bu ayaklanmaya  katıldığını yazar. Kent hakkında bilinenler bu kadarla sınırlıdır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder