19 Eylül 2014 Cuma

MUĞLA CİVARI KÜÇÜK ANTİK YERLEŞİMLER – 3

Sinuri : Milas Kalınağıl köyü yakınlarındaki bir tepenin üzerindedir. Burasının bir şehirden ziyade tapınım alanı olduğu düşünülüyor. Kar tanrısı Sinuri için yapılmış olan bir tapınak tepenin en yüksek yerinde yer alıyordu. Yılın belirli zamanlarında düzenlenen törenlere, Mylasa ve civarındaki  kentlerden gelen Karya'lılar katılırdı.

Teikhiousa: Bodrum Akbük'te bulunan yerleşimdir. Kentin ne zaman kurulduğu hakkında bir bilgi yoktur. Tarihte adı sadece Atina – Sparta savaşı sırasında geçer. Bu savaş sırasında Sparta'nın yanında yer aldığı ve Sparta donanmasının bir süre burada konakladığı biliniyor. Kentten günümüze ulaşan bir kalıntı yoktur.

Telandros : Fethiye İncirliköy’ün kuzey batısındadır. Kentin tarihi hakkında bilgimiz yoktur.  İÖ 5.yy’da Perslere karşı Yunan Şehirlerinin oluşturduğu Attika-Delos birliğinin bir üyesiydi.  Byzationlu Stephanos’un günümüze ulaşan bir yazısında Telandros’tan bahsettiği biliniyor. Yerleşim yerinde  arkeolojik araştırma yapılmadı.

Thera : Son dönemlerde Muğla Üniversitesi Arkeoloji bölümü tarafından araştırmaya alınan antik dönem yerleşimidir. Kentin lokalizasyonu Ula İlçesiyle Yerkesik beldesi arasında yer alan Okkataş veya Taşyenice olarak bilinen bölgededir.  Şehrin yerleşkesi bereketli topraklara sahip olan  geniş ve düz bir ovadadır.
Kentin ilk bilinen tarihinin İÖ 4.yy kadar uzandığı biliniyor. Bizans Dönemine kadar kesintisiz varlığını sürdüren kent bu yıllarda terk edilmiş.  Okkataş Tepesi üzerinde şehrin akropolu yer almaktaydı. İçerisinde az sayıda kalıntı barındıran akropol bir iç kale ile çevrelenmişti. Kentin esas yerleşimi ise tepenin güney yamacında yer alır. Bu bölgede sosyal alanlar ile ev kalıntılarına ait bulgular izlenebilir. Hristiyanlık Döneminde kiliseye döndürülmüş olan bir tapınak vardır.  Kentin agorası düzlüktedir. Agoranın yan tarafında bir tiyatro kalıntısı izlenir.  Kentin çevre alanında kalıntıları az çok belli olan şehri koruma ve gözetleme amaçlı  küçük kuleler yer alıyordu.  Çatalkaya tepesinin üstünde yer alan ve daha büyük olan  kale yapısı şehrin savunmasında görevliydi.
Yerleşimin doğu ve batısında şehrin nekropol alanı  bulunuyordu.


Theangela :   Maussollos’un İÖ 4.yy’da Bodrum Yarımadasında kurduğu bir şehirdir. Yerleşimi Pınarbaşı Köyü’nün 1.5 kilometre güneyinde kalan bir tepenin üzerindedir. Görülebilecek  tüm yapılar bu tepenin etrafındadır. Şehir geniş bir alana dağılmış olup, etrafı ise  sık gözetleme kuleleri bulunan surlar ile çevriliydi. Kentin adına ilk çağ belgelerinde rastlanmaz. Geniş bir alana yayılmış az nüfuslu bir yerleşim olduğu düşünülüyor. Etrafında zengin ve gelişmiş şehirler bulunmasının yanı sıra bu yörede ticaretinde yetersiz olması  Theangela’da yaşayanları başka şehirlere göçe zorlayınca kent terkedilmiş.Çevre surlarından kalan duvarlar, sarnıçlar, birkaç binaya ait kalıntı ve spor sahası olarak düşünülen bir yapıdan başka günümüze ulaşan bir bulgu yoktur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder