18 Eylül 2014 Perşembe

MAGNESİA SPYLUM

Antik dönemde Magmesia Spylum adıyla bilinen Manisa’da, İÖ 4000 yılından  beri yerleşim  olduğu biliniyor.
Magnesia Spylum şehrinin kuruluşu hakkında değişik efsaneler üretildi.  Bunlardan en kabul edileni şehrin Tesalya Magnesia’sından gelen Magnetler tarafından kurulduğudur. Ve yine bu görüşe göre şehrin ismi de bu kurucularından gelmektedir. Bu kavimin Anadolu’da kurduğu iki şehir vardır. Bunlardan bir tanesi Söke yakınlarındaki Menderes vadisinde, diğeri de Manisa Dağı eteklerindedir. İkisini birbirinden ayırmak için Manisa’da  olana Magnesia Spylum ismi verildi. Başka bir görüş ise bu civarda çok bulunan mıknatıslı demir madenleriyle ilgili olabileceği şeklinde.
Şehir İÖ 7-6 yy arasında Lidya Krallığının bir şehridir. Bu esnada Yunanistan tarafından yoğun olarak göç edenler ile şehir kalabalıklaştırmış ve kültürel alanda gelişmesini sağlamıştı. Ünlü Pers Kralı Kyus’un Lidyalıları mağlup edince bölge Pers İmparatorunun kontrolüne  geçti. Pers İmparatorluğu esnasında Sardes Şehrinin Straplığına  bağlıydı. Daha sonra tüm Anadolu’da olduğu gibi Büyük İskender, onun ölümünden sonra ise Seleukos’luların yönetimine girdi.  Bergama  İmparatorluğunun bölgedeki hakimiyetin sırasında İmparatorluğa bağlı bir yerleşimdi. Bergama Kralı III. Attalos tüm Bergama İmparatorluğunu topraklarıyla birlikte Roma İmparatorluğa bağışlayınca şehir Roma hakimiyetinde kaldı.

Roma devrinde  Magnesia Spylum her yönden çok gelişti. Anadolu’ya giden Roma orduları sürekli burada konaklamaya başladılar. Şehirdeki ticari yaşantı çok hareketliydi. Smyrna, Pergamon ve Sardes arasındaki ticari yolların kesim noktasında olması bu ticari yaşantıyı sürekli destekledi. Şehirdeki bu hareketli yaşantı sık sık gelen depremler ile bozuldu. Özellikle İmparator Tiberius zamanında oluşan şiddetli deprem tüm şehrin yıkılmasına yol açtı.  İmparator Tiberius  şehrin onarılması için çok çaba gösterdi, yardım gönderdi. Bizans Döneminde önemli bir piskoposluk merkeziydi. Şehir daha sonra İznik Rum İmparatorunun yönetimine girdi. Bu dönemde de  şehir yaşantısında bir canlanma görüldü. Yeni ve büyük bir kilise yaptırıldı. Daha sonra Türk akımlarına dayanamayan şehir sık sık el değiştirdi. Sonunda Yıldırım Bayazıt tarafından Osmanlı İmparatorluğuna  dahil oldu. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder